В категории:Общество

Скритата епидемия от жени, умиращи от наркотици на Острова

Случаите на смърт при жените след злоупотреба с наркотици са се увеличи с 82% в последното десетилетие, но властите отказват да признаят проблема. Пристрастяването при жените има своите специфики, които обаче системата не адресира. За жените е по-трудно да се лекуват, а същевременно са изложени на по-голям риск и за разлика от мъжете, които го правят за развлечение, често чувстват, че изпитват необходимост от употреба – за да забравят травма от насилие.

Снимка: Pexels.com

Sirin Kale, Vice Broadly

Макар като цяло употребата да намалява, броят на жените, умиращи от злоупотреба с наркотици, се е увеличил значително в Англия и Уелс, а здравните власти не успяват да се преборят с това развитие. Тревожната тенденция е разкрита благодарение на нови данни, публикувани от Британската служба за национална статистика.

От 2007 година насам, свързаните със злоупотреба с наркотици смъртни случаи са се увеличили от 392 на 697, което представлява увеличение от 82%. Тези данни идват на фона на факта, че по-малко жени ползват наркотици, а случаите на смърт при жените като следствие от злоупотреба с наркотици традиционно не се отчитат изцяло, което означава, че ситуацията е вероятно дори по-тежка.

Случаите на натравяне на жени с наркотични вещества – широка категория случаи, която включва незаконни и законни препарати, в която често е много трудно да се определи кои точно видове лекарства могат да се окажат фатални, също са се увеличили – от 762 на 1172.

Експертите в тази сфера Ян Хамилтън и Катрин Сакс-Джоунс са първите, които забелязват лошата тенденция в данните на статистическата служба и публикуват материал, критикуващ правителството на Обединеното кралство, което според тях отказва да признае разпознае проблема и да открои факторите, които водят до злоупотреба от страна на жените с наркотици.

„Физическото и сексуалното насилие значително увеличават риска една жена да стане зависима от наркотици – жените, които са преживели насилие, са осем пъти по-склонни да се пристрастят при първоначална употреба. Наркотиците често се използват като метод за отвличане на мисълта от дадена травма и негативни чувства и емоции. В този смисъл, много жени се „самолекуват“ с лекарства, за да преодолеят травма от миналото или настоящето. За разлика от момчетата, които използват наркотици най-често с развлекателна цел, жените със зависимости често чувстват, че го правят от необходимост“, обясняват Хамилтън Сакс-Джоунс в своя материал.

Те твърдят още, че при пристрастяването при жените има и други специфики – взаимоотношенията играят много по-голяма роля, зависимостта им ги прави по-слаби и съответно податливи, и не на последно място – много жени са майки, а страхът за съдбата на децата им може да представлява сериозна пречка пред решението им да се подложат на лечение.

„Хората често си мислят, че мъжете са тези, които имат проблеми с употребата на наркотици. Повечето от хората не са запознати със специфичните проблеми, пред които са изправени жените. Голямото увеличение на смъртните случаи на жени заради злоупотреба с наркотици през последното десетилетие поставя този въпрос във фокуса на вниманието. Много е важно да разберем защо се случва това, за да можем да предприемем нужните стъпки“, коментира Хамилтън.

Той обяснява, че мнозинството от жените, които губят живота си заради злоупотреба с наркотици, употребяват опиати (като хероин) и умират преди да навършат 49-годишна възраст.

Често тези жени нямат достъп до специализирана помощ, тъй като центровете за рехабилитация и лечебните заведения са традиционно мъжка територия. Много от тези жени са се забъркали в кашата заедно с мъже, от които се опитват да се откъснат, но е твърде вероятно да ги срещнат отново именно във въпросните центрове. Според Хамилтън и Сакс-Джоунс, 75% от хората в тези центрове са мъже и присъствието на жени там обикновено и трудно и дори не може да се нарече безопасно. Така че жените страдат тихо и далеч от погледите, лишени от потенциално животоспасяващо лечение.

Т.нар. „клубни“ наркотици като екстази и кокаин също допринасят за смъртността при жените, тъй като наркотиците увеличават своята чистота и сила. В момента на европейският MDMD (метилен-диокси-мета-амфетамин или екстази – бел.пр.) е по-мощен от всякога и доведе до редица смъртни случаи на млади жени в клубове и на фестивали.

Решението? Трябва да разработим нови механизми за подпомагане на лечението на употребяващите наркотици, преди да е станало твърде късно.

„Политиците и отговорниците за лечението се правят, че не виждат проблема“, казва Хамилтън. „Те не отговарят на специфичното нарастване на смъртността при жените. На първо място трябва да признаят, че то е факт и е много сериозно, а след това трябва да направят така, че да бъдат приложени конкретни специфични мерки, насочени към жените“. Експертите са категорични, че сегашната система е създадена от мъже и адресира основно техните проблеми.

Това може да включва специализирани услуги, насочени към преживелите травма жени в рехабилитационните центрове, тъй като именно подобно житейско събитие обикновено подтиква жените към употреба на наркотици. „Тяхната употреба на наркотици е симптом на тази травма, а не причината“, обяснява Хамилтън. От полза би могло да бъде интегрирането на услуги за психично здраве. Повече пари никак няма да са излишни, но е важно и как ще бъде организиран процеса, посочват експертите.

Но най-вече, трябва да спрем да си заравяме главата в пясъка. „Има системни мерки, които можем да вземем. Но нищо от това не може да се случи, преди политиците не решат, че има проблем, който трябва да решат“, завършва Хамилтън.

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар