В категории:Общество

Скритата епидемия от жени, умиращи от наркотици на Острова

Случаите на смърт при жените след злоупотреба с наркотици са се увеличи с 82% в последното десетилетие, но властите отказват да признаят проблема. Пристрастяването при жените има своите специфики, които обаче системата не адресира. За жените е по-трудно да се лекуват, а същевременно са изложени на по-голям риск и за разлика от мъжете, които го правят за развлечение, често чувстват, че изпитват необходимост от употреба – за да забравят травма от насилие.

Снимка: Pexels.com

Sirin Kale, Vice Broadly

Макар като цяло употребата да намалява, броят на жените, умиращи от злоупотреба с наркотици, се е увеличил значително в Англия и Уелс, а здравните власти не успяват да се преборят с това развитие. Тревожната тенденция е разкрита благодарение на нови данни, публикувани от Британската служба за национална статистика.

От 2007 година насам, свързаните със злоупотреба с наркотици смъртни случаи са се увеличили от 392 на 697, което представлява увеличение от 82%. Тези данни идват на фона на факта, че по-малко жени ползват наркотици, а случаите на смърт при жените като следствие от злоупотреба с наркотици традиционно не се отчитат изцяло, което означава, че ситуацията е вероятно дори по-тежка.

Случаите на натравяне на жени с наркотични вещества – широка категория случаи, която включва незаконни и законни препарати, в която често е много трудно да се определи кои точно видове лекарства могат да се окажат фатални, също са се увеличили – от 762 на 1172.

Експертите в тази сфера Ян Хамилтън и Катрин Сакс-Джоунс са първите, които забелязват лошата тенденция в данните на статистическата служба и публикуват материал, критикуващ правителството на Обединеното кралство, което според тях отказва да признае разпознае проблема и да открои факторите, които водят до злоупотреба от страна на жените с наркотици.

„Физическото и сексуалното насилие значително увеличават риска една жена да стане зависима от наркотици – жените, които са преживели насилие, са осем пъти по-склонни да се пристрастят при първоначална употреба. Наркотиците често се използват като метод за отвличане на мисълта от дадена травма и негативни чувства и емоции. В този смисъл, много жени се „самолекуват“ с лекарства, за да преодолеят травма от миналото или настоящето. За разлика от момчетата, които използват наркотици най-често с развлекателна цел, жените със зависимости често чувстват, че го правят от необходимост“, обясняват Хамилтън Сакс-Джоунс в своя материал.

Те твърдят още, че при пристрастяването при жените има и други специфики – взаимоотношенията играят много по-голяма роля, зависимостта им ги прави по-слаби и съответно податливи, и не на последно място – много жени са майки, а страхът за съдбата на децата им може да представлява сериозна пречка пред решението им да се подложат на лечение.

„Хората често си мислят, че мъжете са тези, които имат проблеми с употребата на наркотици. Повечето от хората не са запознати със специфичните проблеми, пред които са изправени жените. Голямото увеличение на смъртните случаи на жени заради злоупотреба с наркотици през последното десетилетие поставя този въпрос във фокуса на вниманието. Много е важно да разберем защо се случва това, за да можем да предприемем нужните стъпки“, коментира Хамилтън.

Той обяснява, че мнозинството от жените, които губят живота си заради злоупотреба с наркотици, употребяват опиати (като хероин) и умират преди да навършат 49-годишна възраст.

Често тези жени нямат достъп до специализирана помощ, тъй като центровете за рехабилитация и лечебните заведения са традиционно мъжка територия. Много от тези жени са се забъркали в кашата заедно с мъже, от които се опитват да се откъснат, но е твърде вероятно да ги срещнат отново именно във въпросните центрове. Според Хамилтън и Сакс-Джоунс, 75% от хората в тези центрове са мъже и присъствието на жени там обикновено и трудно и дори не може да се нарече безопасно. Така че жените страдат тихо и далеч от погледите, лишени от потенциално животоспасяващо лечение.

Т.нар. „клубни“ наркотици като екстази и кокаин също допринасят за смъртността при жените, тъй като наркотиците увеличават своята чистота и сила. В момента на европейският MDMD (метилен-диокси-мета-амфетамин или екстази – бел.пр.) е по-мощен от всякога и доведе до редица смъртни случаи на млади жени в клубове и на фестивали.

Решението? Трябва да разработим нови механизми за подпомагане на лечението на употребяващите наркотици, преди да е станало твърде късно.

„Политиците и отговорниците за лечението се правят, че не виждат проблема“, казва Хамилтън. „Те не отговарят на специфичното нарастване на смъртността при жените. На първо място трябва да признаят, че то е факт и е много сериозно, а след това трябва да направят така, че да бъдат приложени конкретни специфични мерки, насочени към жените“. Експертите са категорични, че сегашната система е създадена от мъже и адресира основно техните проблеми.

Това може да включва специализирани услуги, насочени към преживелите травма жени в рехабилитационните центрове, тъй като именно подобно житейско събитие обикновено подтиква жените към употреба на наркотици. „Тяхната употреба на наркотици е симптом на тази травма, а не причината“, обяснява Хамилтън. От полза би могло да бъде интегрирането на услуги за психично здраве. Повече пари никак няма да са излишни, но е важно и как ще бъде организиран процеса, посочват експертите.

Но най-вече, трябва да спрем да си заравяме главата в пясъка. „Има системни мерки, които можем да вземем. Но нищо от това не може да се случи, преди политиците не решат, че има проблем, който трябва да решат“, завършва Хамилтън.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар