В категории:Плюс-минус

Алтернативен факт: Икономисти предложиха отрицателна минимална заплата

Наемният труд е стока като всички останали, твърдят експерите. Затова увеличението на цената ѝ намалява търсенето и безработицата расте, а от това губят всички

Минималната заплата трябва да бъде изстискана докрай от работодателите в името на общия ни просперитет, категорични са икономистите.

След като редица специалисти по икономически въпроси обясниха тези дни как минималната заплата трябва да е 0 (нула) лева, за да тръгне икономиката и да намалее безработицата, техни колеги решиха да отидат дори по-далеч.

“Минималната заплата не трябва да е 0, а поне минус 200 лева” – обясни анализатор от Института за пазарна икономика и добави: “В крайна сметка докога бизнесмените ще раздават работа, ей така, без пари? Всички са съгласни, че няма безплатен обяд, но да работиш е безплатно, а това ти дава обяд. Tака не може повече.”

Докато увеличават капитала, наемните работници се обогатяват достатъчно като повишават иначе много ниското си образователно ниво и преодоляват вродения си мързел и нежелание за работа, смятат независими психолози, направили наблюдения по инициатива на работодателска организация.

Освен това, в резултат от машинизацията и компютризацията на производството, работните места стават все по-малко. Така конкуренцията сред наемните работници става все по-ожесточена и те биха били съгласни да стартират с отрицателна заплата. “И в момента почти цялата добавена стойност от труда отива за собственика на капитала” – поясни експерт от Института за дясна политика – “Ето защо тази промяна няма да е революционна, а логична. Ние сме против всякакви революции”.

„Българите могат да си позволят да си плащат, за да работят“ – категоричен бе блогър от Нов български университет и допълни, че дори трайно безработните имат айфон и си плащат здравните вноски, които годишно струват дори повече. „Не вярвайте на данните на националната статистика, моите лични наблюдения показват, че доходите на българите са над средноевропейското ниво“ – завърши той.

В действителност, ако не беше грубата намеса на държавата и диктата на синдикатите над пазара, началните заплати отдавна биха били отрицателни. Това обясни министерски служител и либертарианец. На въпрос дали изводите му се базират на икономически анализ, той коментира, че възгледите му са в синхрон с позициите на Фридрих Хайек, чието име в миналото е било свързвано неведнъж с подобни анализи.

На въпрос какво мисли за предложението за отрицателна минимална заплата, член на либертарианското общество отговори, че според него данъците са кражба и поиска безплатна бира.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар