В категории:България

Президентът наложи вето върху Закона за концесиите

Така той ще трябва да бъде разгледан от следващия парламент, а по време на предизборната кампания ще може да се проведе и пропуснатият дебат по темата

На протест срещу Закона за концесиите в понеделник граждани поискаха от президента Румен Радев да „покаже мускул“. Снимка: Барикада

Президентът Румен Радев обяви на извънредна пресконференция, че налага отлагателно вето върху Закона за концесиите, който беше приет набързо в последните дни на парламента преди разпускането му с гласовете на едва 70 депутати. В кратко изявление пред медиите президентът обясни, че законът поставя под въпрос „принципите на правовата държава и местното самоуправление“ и въвежда „широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики“. Радев изрази надежда и за провеждането на широк обществен дебат и проява на повече отговорност от страна на институциите при следващото разглеждане на закона.

Срещу закона веднага се обявиха от екологичната коалиция “За да остане природа в България” с мотивите, че той фактически премахва горната граница на сроковете за отдаване на концесии, която досега беше 35 г. Призив за вето отправиха и от сдружение “Солидарна България”, според които законът дава възможност за вечни концесии, което е равнозначно на собственост. По този начин се дава възможност за прикрита приватизация на блага, които Конституцията определя като изключителна обществена собственост, и се отваря “Кутията на Пандора за корупцията”. В понеделник бе свикан и протест срещу закона, на който 250 граждани се обявиха срещу лобистките промени в правилата за концесии, които той прокарва, и отново призоваха президента да наложи вето.

По-рано днес за същото се застъпи и Димитър Манолов, председател на КТ “Подкрепа”, по време на опознавателна среща на “Дондуков” 2. „По този законопроект практически отсъстваше обществен дебат, което затвърди в обществото притесненията, съмненията, че има нещо нередно в този закон“ – заяви синдикалният лидер, цитиран от “Дарикнюз”. Според него, отлагателното вето върху закона ще даде възможност да се проведе пропуснатата досега дискусия по темата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар