В категории:Близкият изток / Свят

Подкрепяни от Турция и САЩ бунтовници се бият помежду си в Сирия

Близки до Анкара ислямистки групировки затвърждават доминацията си в северната част на страната

showimage-ashx

Сирийски бунтовнически фракции са започнали да се бият помежду си в град Азаз, намиращ се в близост до турската граница, съобщава Reuters. Междуособиците между „опозиционните” групировки не са нещо ново, но тези сблъсъци идват на фона на започналата офанзива на правителствените сили и руските им съюзници за пълно овладяване на стратегическия град Алепо. Азаз се намира на около 60 км. северно от Алепо и е основен транспортен коридор за снабдяване на действащите в Северна Сирия въоръжени групировки.

От едната страна на конфликта е една от най-изявените коалиции, действащи в Северна Сирия – членуващата в „Свободната сирийска армия” (ССА) – „Левантски фронт”. От другата страна също има групировки, водещи се част от ССА, като ислямистката „Харакат Нур ад-Дин аз-Зенки”. В този случай обаче те действат заедно с джихадистите от „Ахрар аш Шам”. Освен че членуват в ССА, част от биещите се помежду си групировки участват заедно и във водената от Турция операция „Щитът на Ефрат”, насочена срещу ИДИЛ и кюрдите в Северна Сирия.

Според различни източници, цитирани от Reuters, „Левантски фронт” е бил изтласкан от няколко щаба и контролно-пропускателни пункта в Азаз. Представители на групировката заявяват, че заради боевете са били принудени да оттеглят част от бойците си, участващи в похода на водената от Турция коалиция към стратегическия град Ал Баб, който е в ръцете на ИДИЛ.

Много от участващите в сблъсъците групировки имат присъствие и в обсадената от правителствените сили източна част на град Алепо, където в началото на ноември също избухнаха междуособици. При тези сблъсъци „Аз-Зенки” и техните джихадистки съюзници от „Фронтът ан Нусра” се опитаха да смажат групировката „Фастаким”, която също е част от ССА.

Групировката „Аз-Зенки” се прочу преди няколко месеца с това, че нейни представители качиха в интернет запис, на който се вижда как обезглавяват 12 годишно дете. Името на „Аз-Зенки“ се появява и в доклади на „Амнести Интернешънъл“ във връзка с обстрел на цивилни квартали, както и отвличания, мъчения и убийства на журналисти и хуманитарни работници. Наскоро групировката бе заподозряна и в използване на химически оръжия. Въпреки тези престъпления, „Аз-Зенки“ е сред групировките, получаващи въоръжение от САЩ.

Самата „Аз-Зенки” бе част от „Левантски фронт” до септември, когато премина към водената от „Фронтът ан Нусра” коалиция „Армия на завоеванието”, част от която е и „Ахрар аш Шам”. По рано тази година „Фронтът Ан Нусра” обяви, че променя името си на „Джебхат Фатех аш-Шам“, сменя черните си знамена с бели и скъсва връзките си с „Ал Кайда”, чийто официален представител бе в Сирия. Това префасониране и опит да се причисли към т.нар. „умерени” бунтовнически фракции не бе припознато от големите международни фактори.

Макар САЩ да продължават държат „Ан Нусра” в списъка с терористични групировки, редом с ИДИЛ, Вашингтон не спира да подкрепя други формирования, които са в официален съюз със сирийския клон на „Ал Кайда”. Тези групировки освен това са и в открит конфликт с най-важните съюзници на САЩ в Сирия – кюрдските отряди YPG и сформираните около тях „Сирийски демократични сили”.

След пряката военна намеса на Турция в Сирия, започнала през август, групировки с по-близки връзки с Анкара като „Аз Зенки” и „Ахрар аш Шам” започнаха да изместват и подчиняват други организации, разчитащи в по-голяма степен на подкрепата от САЩ като „Левантски фронт” и „Фастаким”. Неясното бъдеще на политиката на САЩ в региона след избирането на Доналд Тръмп за президент може би също допринася за тези процеси.

Групировките в Северна Сирия също така започнаха да демонстрират по-явно джихадистките си възгледи и връзки, като този процес бе ускорен от опитите за разбиване на правителствената обсада на Източно Алепо, оглавявани от „Ан Нусра”. Тези опити не се увенчаха с успех – в неделя сирийската армия и съюзниците ѝ си върнаха последните територии, изгубени при контраофанзивата на ислямистите.

Във вторник Дамаск и Москва обявиха начало на операция за окончателно овладяване на Източно Алепо. В същия ден силите на „Щитът на Ефрат” достигнаха град Ал Баб, изпреварвайки кюрдските отряди, които също са се насочили натам. ИДИЛ вече отстъпи на турската коалиция без съпротива два града в Северна Сирия – Джараблус и Дабик. Според някои съобщения е възможно същото да се случи и в Ал Баб. Ако про-турските групировки овладеят стратегическия град, това ще реализира основната цел на Анкара – да блокира обединението на кюрдските анклави. Това също така ще създаде възможност за придвижване в посока на град Мaнбидж, от където кюрдите изтласкаха ИДИЛ през лятото.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар