В категории:Общество / Социални права

Чили отново масово протестира срещу частните пенсионни фондове

Хилядни шествия преминаха из 56 града на страната, а в Сантяго бяха отправени призиви за масово напускане на двата най-големи и най-хищни фонда

Пореден масов протест срещу системата на частните пенсионни фондове, наричани AFP (от испанското Administradoras de fondos de pensiones – „Администратори на пенсионни фондове”), заля цяло Чили. Из 56 града на страната преминаха хилядни шествия. Най-много – около 60 000 – бяха участниците в демонстрацията в столицата Сантяго, въпреки излелия се там проливен дъжд.

AFP е абревиатурата на частните пенсионни фондове в Чили. Лозунгът NO más AFP („Стига вече АФП”) често се изписва и като NO + AFP–защото на испански думата más означава и „плюс”.
AFP е абревиатурата на частните пенсионни фондове в Чили. Лозунгът NO más AFP („Стига вече АФП”) често се изписва и като NO + AFP – защото на испански думата más означава и „плюс”.

Недоволството е заради хищническото замогване на фондовете, съсредоточили средства, надвишаващи 65% от БВП на страната. Същевременно 92% от пенсионираните чилийци получават пенсии от по едва около 220 долара на месец. Това е под минималната работна заплата за страната, изчислена за тази година на 373 долара. И драстично се разминава с обещанията на фондовете клиентите им да взимат пенсии, равни на 70-80% от заплатите в последните 10 г. трудов стаж. В действителност чилийският пенсионер днес взима средно 39% от заплатата си, като при жените този показател е още по нисък – 14%.

Реформата, която предложи президентката Мишел Бачелет на това очевидно нетърпимо положение, е първо, да се коригира разликата при жените и второ, към частните фондове да се добави и един държавен. Законопроект в такъв дух вече е внесен в парламента.

Но протестиращите не смятат това за промяна. Тяхното искане е да се изработи изцяло нова система за пенсионно осигуряване, в която да се върне отговорността на държавата.

Около 60 000 души участваха в протестното шествие в Сантяго въпреки проливния дъжд
Около 60 000 души участваха в протестното шествие в Сантяго въпреки проливния дъжд

Столичните координатори на движението срещу AFP отправиха по време на сегашния протест иновативен призив – масово да се напускат двата най-големи, най-хищни и най-ограбващи вложителите си частни фонда „Provida” и „Cuprum” и да се преминава към по-малки фондове. „Щом засега не можем да постигнем разбиването на всички AFP, тогава ще приложим такива стратегии, с които да им нанесем болезнени удари,” заяви един от координаторите на протеста Естебан Матурана, цитиран от списание „Ресумен латиноамерикано”.

Движението срещу AFP потвърди, че на 4 ноември ще се състои вече заявената предварително национална стачка срещу частната пенсионна система.

Датата не е избрана случайно. Законът, с който по времето на диктатора Аугусто Пиночет в Чили е въведено частното пенсионно осигуряване, е приет на 4 ноември 1980 г. Той постановява 6-месечен „преходен период”, през който никой АФП няма право да започне да функционира. Стартът им е даден официално на… 1 май 1981 г. Ето какво провъзгласява по-късно „бащата” на пиночетовата пенсионна система Хосе Пиниера: „Символите са много важни  и този „рожден ден” позволява на работниците да отбелязват 1 май не като ден на класовата борба, а като ден, в който им е била дадена свободата да изберат собствена пенсионна система, ден, в който те бяха освободени от веригите на държавната система за социално осигуряване”.

35 години по-късно, когато излъганите тогава вече са пенсионери, ясно личи каква „свобода” са получили.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар