В категории:Европа / Информации / Общество

Отчаян испански земеделец си отряза ръката, за да вземе застраховка, но бе осъден

Застрахователите го обвиниха в измама и инсцениране на злополука. Той трябва да им върне получените 335 000 евро и да отиде в затвора за 3,5 години. На осъдения тежат още непосилни ипотеки на дома му и колата му

Върховният съд в Испания осъди днес испански земеделец на 3,5 години затвор и го задължи да върне на няколко застрахователни компании изплатените му застраховки в размер на 335 000 евро, които той получил, след като загубил дясната си ръка при автомобилна катастрофа. Застрахователите успяха да убедят съда, че мъжът сам си е отрязал ръката предварително и е инсценирал катастрофата, за да получи по този измамен начин голямата сума.

Съдът не прояви съчувствие към самоосакатилия се от отчаяние земеделец
Съдът не прояви съчувствие към самоосакатилия се от отчаяние земеделец

Човекът прибегнал до този ход, защото бил отчаян от невъзможността да покрива ипотеките на дома си и колата си, сочи испанският в. „Ел Паис”, който разказа за случая.

Инцидентът станал на 10 декември 2007 г. в областта Кастейон. Според заключението на съда рано сутринта земеделецът „сам или с помощта на други лица” си ампутирал с някакъв инструмент дясната ръка до китката Той предприел тези драстични действия, разчитайки да получи солидно покритие от закупените от него осем полици от различни застрахователни компании, включващи компенсации при загуба на крайник и при трайно инвалидизиране.

След като затегнал с турникет китката, за да намали кървенето, мъжът се качил на колата си и я подкарал по едно шосе, където я оставил да падне по един склон. Сложил отрязаната ръка в краката на шофьорското място, залял колата с туба бензин и я запалил. После се обадил на спешния телефон 112 и съобщил за катастрофа. Когато местната полиция дошла, го заварила легнал край колата да пуши пура.

По-нататък мъжът предприел действия, за да получи очакваните парични покрития на застрахователните си полици. Застрахователите обаче на свой ред разследвали подробно обстоятелствата на инцидента и стигнали до извода, че всичко е режисирано съзнателно. Те установили, че нито скоростта на колата, нито качеството на шосето, нито стръмността на склона в участъка, където паднал автомобилът, не съответстват на спонтанна катастрофа. Освен това сметнали, че отсичането на китката било прекалено „чисто”, без раздробяване на костта, което било нетипично за автомобилен инцидент.

Вследствие на тези изтъкнати обстоятелства провинциалният съд на Кастейон осъжда земеделеца на 4 години затвор и на връщане на неправомерно взетите общо 335 000 от застрахователните полици на три компании – 35 000 еввро от едната, 90 370 евро от другата и 209 564 евро от третата. След обжалване Върховният съд потвърждава присъдата, като само намалява с 6 месеца – до 3,5 години – затворническия срок. Намаляването е заради забавянето на делото, което е стартирало още през 2009 г., а приключва едва сега, през 2016 г.

Съдът отхвърля всички аргументи на защитата – уверенията, че загубата на ръката е резултат все пак на катастрофата; медицинските свидетелства, че обвиняемият е развил психиатрично заболяване вследствие на инцидента – параноидна шизофрения; описанията на участъка от шосето, на който е станала катастрофата и който наистина е рисков.

За допълнително потвърждение на вината на подсъдимия бе приет фактът, че той е сключил осемте застрахователни полици в доста кратък период от време, като доходите му – нито неговите, нито на жена му – не са били достатъчни, за да покрива дългосрочно вноските по тях.

Случаят силно нашумя в Испания и стана повод медиите в страната да публикуват цели серии с куриозни истории от практиката на застрахователните компании, при които се смята, че е имало измами на клиенти. Почти идентичен случай се разигра през 2014 г., когато работещ в Испания словак си отряза крака с цел да изнуди току-що уволнилия го работодател да му изплати застраховка за трудова злополука.

Наред с тези крайни ситуации не липсват и гротескни моменти. Като с жената, която се явява пред застрахователите в инвалиден стол, уверявайки, че е останала парализирана вследствие на инцидент, а после пуска в социалните мрежи клипче как весело танцува на сватбата си. Или със спортиста, който също се кълнял, че е получил непоправими двигателни увреждания, а после се похвалил пак в социалните мрежи с постиженията си на спортни състезания.

Увлечението на медиите от всичко да се извлича шоу, разбира се, оставя в дълбока сянка основния проблем при тези случаи – безизходицата, в която хората изпадат заради непосилните ипотеки, безработицата, социалните орязвания, стоварили им основната тежест от икономическата криза. Измамата – особено съпроводена с драстични посегателства над собственото здраве, не е никакво решение, но е лесна пързалка за отчаяни души в едно болно общество.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар