В категории:Политика / САЩ / Свят / Украйна

Конгресът на САЩ одобри предоставянето на смъртоносно оръжие на Украйна

Предстои законопроектът да бъде гласуван от Сената и подписан от президента.

Конгресът на САЩ единодушно одобри закона „За подкрепа на стабилността и демокрацията в Украйна“, който разрешава доставянето на смъртоносно оръжие за Киев. Новината побърза да съобщи посолството на Украйна във Вашингтон на официалната си страница във Фейсбук.

В подкрепа на твърденията си от посолството се позовават на сайта на долната камара на парламента на САЩ, където документът е публикуван в редакция от 14 септември.

%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%b8%d0%b51„В списъка на предвидените от закона и координирани със съюзниците и партньорите на САЩ средства за подкрепа на Украйна са включени и смъртоносни отбранителни оръжейни системи“, се казва в съобщението, цитирано от Лента.ру.

В закона се съдържа забрана за признаването от страна на САЩ на присъединяването на Крим към Русия. „Документът (…) постановява продължаването на американските санкции срещу Русия до своевременното и пълно изпълнение на минските споразумения“, се подчертава в заявлението.

Съгласно установената процедура, законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента – Сената, и подписан от президента.

През последните години Киев непрекъснато отправяше молби към страните от Запада за увеличаване на военната помощ и доставките на смъртоносно оръжие. На 19 септември зам.-началникът на Генщаба на украинската армия Игор Романенко изрази публично възмущението си от скромния обем на помощта, която Киев получава от Запада. „На нас ни отпускат, примерно, 600 милиона долара. А на Афганистан Европа и САЩ отпуснаха 15 милиарда долара. Как да го разбираме това? Къде е Афганистан и къде е Украйна?“, заяви генералът.

През март помощник-министъра на отбраната на САЩ по въпросите на Русия, Украйна и Евразия – Майкъл Карпентър, заяви в отговор на молбата на украинските власти, че досега Вашингтон е отказвал да предостави летално оръжие на Украйна, тъй като целта на американското военно ведомство била първо „да обучи украинските сили и да ги направи по-боеспособни“.

Украйна е сред най-големите производители на оръжия в света, но има нужда от модерно въоръжение срещу бунтовниците в западните части на страната. Оръжието най-вероятно ще бъде използвано срещу опълченците в размирния Донбас, който отказа да се подчини на киевските власти след преврата през 2014 г. и обяви независимост чрез двете самопровъзгласили се републики – Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР).

Бившият гланокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав е сред основните лобисти за снабдяването на Украйна със смъртоносни оръжия, стана ясно от кореспонденцията на генерала, публикувана в сайта за ракрития Intercept на 2 юли. От изтеклите писма се разбра, че Обама е бил принуден дълго да се съпротивлява на Конгреса, който настоявал за предоставянето на смъртоносни оръжия на Украйна. Президентът изразил опасения, че подобни действия от страна на САЩ могат да доведат до ескалация на конфликта в Донбас и влошаване на отношенията с Москва. Бридлав се е съветвал с бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл как да привлече вниманието на американците към украинската криза и да убеди Обама в необходимостта от по-агресивни действия срещу Русия. Писмата разкриха, че генералът се е опитвал да окаже натиск върху Обама „по заобиколни пътища”, като изпращал писма до учени и бивши високопоставени военни, в това число и до бившия върховен главнокомандващ на НАТО Уесли Кларк, с които настоявал да му се окаже подкрепа по въпроса за предоставянето на военна помощ на Киев.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар