В категории:България

Балканец: Продават хотел на митичния Шараф

Наричат ливанеца „посредник на политическия елит“.

В сътрудничество с портал "Балканец".
В сътрудничество с портал „Балканец“.

Хотел „Екопалас“ в Приморско е обявен за продан от частен съдебен изпълнител. Имотът се дава на търг с начална цена от 1 335 574 лв. Причината за продажбата са дългове на фирмите- собственици към Банка Пиреос, която е ипотекирала хотела за 9 500 000 евро. Всички компании-длъжници са свързани с ливанския гражданин Газуан Шараф, съобщава „Балканец“.

Хотел "Шараф", Приморско. Снимка: Балканец.
Хотел „Екопалас“, Приморско. Снимка: Балканец.

Неговото име изплува в аферата с 3-те хиляди декара старопланински гори над село Искрец, продадени му за 14 стотинки на квадратен метър от тогавашния кмет на Своге и функционер на ДПС Емил Иванов. Шараф се слави с още множество подобни сделки с държавни и военни имоти. Един от големите му удари е покупката на бивш терен на армията на бул. „Ситняково” в София за 39,6 милиона евро, върху който по-късно бе изграден молът „Сердика Център“. Само от тази сделка Шараф излиза с двойна печалба, след като го препродава за 72 милиона. Подлежащи на отчуждаване земи, собственост на ливанеца, случайно се оказаха и на пътя на проекта „Южен поток“. Мистериозният инвеститор е известен с думите: „Дайте земя и на Луната, и пак ще я купя“.

В различни публикации през годините Шараф е свързван с политически сили – най-вече ДПС, но не само. Наричан е „посредник на политическия елит“ и „свръзка с партии“. Бил е съдружник с дъщерята на Иван Костов – Мина, а през 2008 г. е дарил 50 хил. долара на фондацията на Елена Костова „Бъдеще за България“.

За пълната версия на текста в сайта „Балканец“ последвайте този линк >>>
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар