В категории:Информации / Общество

ООН: 2016 е най-топлата година досега

През първата половина на 2016 г. средната температура в света скочи до нови, непознати досега граници. Беше отчетено и най-високото ниво на въглероден диоксид в атмосферата. ООН призовава към координирани действия срещу глобалното затопляне.

Юни е 14-тия пореден месец, в който средната глобална температура достигна по-високи стойности, откогато и да било. Според НАСА първата половина на 2016 година е била с 1,3 градуса по Целзий по-топла от същия период на годината в края на деветнадесети век, когато са започнали измерванията на температурата в по-голям мащаб.

Петри Таалас. Снимка: Уикимедия комънс.
Петри Таалас. Снимка: Уикимедия комънс.

„Тези данни показват по-ясно от всякога, че трябва незабавно да се приемат и изпълняват подписаните споразумения от Париж и да се ускори глобалния преход към икономика с ниски нива на въглеродни емисии, като се използват възобновяеми енергийни източници,“ казва Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация (СМО).

Правителствата на над 200 страни, подписали климатичното споразумение през декември миналата година в Париж, се обединяват около необходимостта да се ограничи процеса на повишаване на температурите в света. За сравнение се използват данни за температурите преди индустриалната революция. Според споразумението повишаването им може да бъде „значително по-малко“ от 2 градуса по Целзий. Същевременно правителствата одобриха идеята да положат всички възможни усилия да не се преминава границата от 1,5 градуса повишение. ООН предупреждава, че сме много близо до двата градуса и то само половин година след подписването на споразумението.

– Затоплянето е особено видимо и негативно за Арктика, където тази година снегът и ледът се разтопиха необичайно рано в Гренландия и в Северния ледовит океан, сигнализира СМО.

„Това, което наблюдаваме досега, за първите шест месеца на 2016 г., наистина е доста тревожно,“ коментира Дейвид Карлсон, директор на Програмата за изследване на климата при СМО. “Тази година показва, че планетата може да се затопля по-бързо, отколкото сме очаквали, и за много по-кратко време. Ние не разполагаме с толкова време, колкото си мислехме досега“.

Таалас напомня, че именно това глобално затопляне е причина за настъпилите климатични аномалии – например в Южна Азия,  където през тази година имаше неочаквани бури и проливни дъждове, а също така и в региона на Централна Африка, която се бори с най-голямата за последните 50 години суша. Най-малко засегнати остават северноатлантическите страни, които допринасят най-много за емисиите на парниковите газове

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар