Летяща очна болница лекува слепота и бедност

Клиниката „Летящо око“, която действително лети, връща хората към нормален живот, като ги дарява със зрение, образование и трудоспособност.

Бивша летяща болница на Орбис в Хонг Конг. Снимка: Wikimedia Commons
Бивша летяща болница на Орбис в Хонг Конг. Снимка: Wikimedia Commons

През юни Orbis, международната организация с нестопанска цел, която се бори със слепотата по света, разкри нова болница „Летящо око“ на международното летище в Лос Анджелис. Бивш товарен самолет, дарен от FedEx, е трансформиран в мобилна университетска очна клиника. Стотици експерти в авиониката, здравното инженерство, както и други специалисти, се събраха, за да направят болницата реалност.

Болницата разполага с 3D технология и жива връзка за излъчване на материали за обучение на  повече лекари, медицински сестри и здравни специалисти от цял свят, които да лекуват повече пациенти с очни увреждания.

Над 285 милиона души по света са с увредено зрение, 4 от всеки 5 страдат от предотвратими нарушения на зрението. 90 процента от тези хора живеят в развиващите се страни, където нямат достъп до необходимите лечения.

За гражданите на САЩ е трудно да си представят, че зрително увреждане може да бъде причина за лоши икономически условия на живот, но това е реалността за много хора в развиващите се страни.

Боб Ранк, главен изпълнителен директор на Orbis, казва: „Слепотата е част от цикъла на бедността. Когато се възстанови зрението на детето, това може да окаже мултиплициращ ефект върху неговата трудоспособност през целия му живот. Когато лекуваш слепотата в града, ти повишаваш икономическата продуктивност на целия град“.

Болница „Летящо око“ осигурява лечение и образование в райони, където грижата за зрението на хората е ограничена. Така клиниката подобрява цялостното качество на живот. Предвидено е обучение за здравните специалисти, които живеят в района, така че да продължат да предоставят услуги според нуждите на хората и да образоват следващото поколение от здравни специалисти.

Д-р Джонатан Господи, глобален здравен директор на Orbis, казва: „Една 15-минутна операция е всичко, което трябва на повечето от тези хора, за да възстановят  зрението си. И ако осигуряваме очила и лечение на катаракта, почти две трети от предотвратимата слепота в света ще изчезнe“.

В класната стая на летящата клиника има места за 46 студенти и свръхмодерна стая с AV и IT технологии, отделение за грижа и терапия с лазер, операционна зала, стерилна стая и стая за пред- и следоперативни грижи.

Ранк посочи още: „Ще им създадем увереност, че когато вече ни няма, те могат да продължат работата. Когато си отидем, нито едно дете не бива да плаче, защото не е било оперирано, тук винаги ще остане някой, който да го лекува“. Това, което повечето хора приемат за даденост, а за други досега изглеждаше само като хубав сън, вече е постижимо с Orbis, още повече, че болницата „Летящо око“ е в действие.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар