В категории:България

Гавриш се с работници и дължиш милиони на държавата? Глоба до 5000 лева

Управителят на фирмата „Евроманган“, която концесионира мангановата мина „Оброчище“ е предаден на съд, похвалиха се от прокуратурата. Обвинението обаче предвижда скандалният концесионер, който има да плаща милиони на държавата, а от действията му пострадаха десетки работници, да се размине в най-лошия случай със смешна парична глоба.

Кадър от стачните действия през миналата година. Снимка: Автономен работнически синдикат

Районната прокуратура в Добрич е взела решение да поиска от съда единствено глоба за управителя и представляващ „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс. Компанията е концесионер на мангановия рудник „Оброчище“, където миньори многократно оставаха без заплати, оставаха под земята и организираха гладни стачки в опит да се преборят за парите и правата си.

За въпросния случай омбудсманът Мая Манолова обяви: „Ако някой се чуди какво е нагъл работодател, може да погледне към мина „Оброчище“. Ситуацията е повече от абсурдна, защото изглежда, че държавата и институциите са на колене пред един нагъл работодател.

През юли прокуратурата образува четири досъдебни производства, все още срещу „неизвестен извършител“: за нанасяне на средна телесна повреда при трудовата злополука; за това, че фирмата-концесионер „Евроманган“ ЕАД пречи на органите на изпълнителната власт в лицето на Инспекцията по труда да изпълняват задълженията си; за замърсяване на водите и почвата и за спряно плащане към кредиторите, без да е поискано от съда да открие производство по несъстоятелност.

Държавното обвинение е решило, че ще се бори да докаже само последното производство, по което през ноември привлече Уелинг като обвиняем, което предопределя и лекотата на обвинителния акт. С оглед чистото съдебно минало и малкото максимално наказание, което се предвижда за такова престъпление (глоба или до 3 години затвор), прокурорите в крайна сметка са решили да поискат от съда да осъди Дейвид Уелингс само на глоба до 5000 лева.

„Районната прокуратура в Добрич предаде на съд управителя и представляващ „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс. В Добричкия районен съд прокуратурата е внесла постановление за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „Глоба““, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

„Делото е внесено в съда по този ред, тъй като съгласно разпоредбите на член 78а, ал. 1 от НК се предвижда задължителното освобождаване на Дейвид Уелингс от наказателна отговорност с налагането на административно наказание „Глоба“ в размер от 1000 до 5000 лева при едновременното наличие на три предпоставки – деецът да е привлечен за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 3 години, да не е осъждан и да не е бил освобождаван до момента от наказателна отговорност“, уточняват от държавното обвинение мотивите си да поискат толкова леко наказание.

„Районната прокуратура в Добрич е събрала достатъчно доказателства по делото, от които става ясно, че дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина Оброчище, е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г.“, се посочва още в съобщението. Натрупаните публични задължения към НАП са около 1.5 млн. лева, уточняват прокурорите. За тези задължения НАП е образувала принудително изпълнение за събирането им. Отделно от тях „Евроманган“ ЕАД има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт около 100 000 лева, а към „Енерго про“ ЕАД дружеството на Уелингс дължи около 300 000 лева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар