В категории:България

Според бизнеса „шепа зелени рекетьори“ убиват икономиката

„Да спрем зеленият рекет“, зове българският бизнес с остра декларация, в която протестиращите „шепа“ граждани в защита на Пирин са обвинени в закононарушения, убийство на икономиката, държане на страната в бедност и още куп грехове.

Часове преди петия голям протест в защита на Пирин, четирите най-големите работодателски организации в България излязоха с остра декларация, в която протестиращите „шепа“ граждани са обвинени в „зелено рекетьорство“, убиване на икономиката, закононарушения, дезинформиране на общество и още редица тежки грехове.

Под декларацията със заглавие „ДА СПРЕМ ЗЕЛЕНИЯ РЕКЕТ!“ (бел.ред. – запазен е оригиналният размер на буквите) се обединяват Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП), обединени в общата Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Според българския бизнес, който твърди, че основен приоритет на сдружаването му е „създаване и поддържане на добър бизнес климат, който предполага баланс на интересите на всички участници“, у нас този баланс е нарушен – в техен ущърб. От нездравословен този дисбаланс „започва да се превръща в убийствен за икономиката на България“, пишат работодателите.

Протестиращите граждани и еколози са обвинени, че в името на „неясни интереси“ пречат на България да спре да бъде най-бедната държава в Европа. „Става дума за несъразмерно на важността и броя им влияние на шепа „природозащитници“, които в името на неясните си интереси спират всяко по-значимо инвестиционно намерение. Те са готови да спрат, и понастоящем успешно го правят, инвестиционни намерения за стотици милиони, които биха довели до сериозен икономически растеж и постепенно излизане на България от категорията „най-бедна държава в Европа““, пишат от АОБР.

Не само че оставят България бедна, но правят това и чрез манипулации и нарушение на законите, твърди капиталът: „Спира се транспортна инфраструктура, спира се рудодобив, спира се строежът на спортни-технически съоръжения. Всичко това се прави при явни закононарушения, внушения, дезинформация и манипулиране на общественото мнение“.

Според четирите най-големи обединения на българския бизнес, опитите на граждани да защитават природата вече надхвърля въпросът за зимния туризъм, а на „рекет“ е подложена цялата икономика. „Не става дума само за ски, втори лифт, зимен туризъм, а за икономиката на България като цяло. На рекет са подложени сектори като металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт, туризъм (летен и зимен), което се превръща в системен риск за държавата ни и нас самите“.

Българските бизнесмени се оказват изключително притеснени и от механизмите на пряката демокрация – референдумите. „Не може референдуми като този в Трън или в добруджанската община Генерал Тошево да „решават“ съдбата на икономиката на България. Тук е мястото да се обърнем към тези политици, които се опитват да се качат на гребена на референдумите, че това е игра с огъня“.

Пропускайки скромния факт, че Пирин е национален парк и не касае само няколкото хиляди жители на Банско, а всеки един български гражданин, бизнесът прави несполучливо сравнение с референдума в Трън и посочва, че „ако Трън е вярно решение, то утре в Банско ще има не два, а дванадесет, а защо не и двадесет нови лифта“ – явно намеквайки, че е възможно да има опит да се организира референдум в Банско за развитието на националния парк Пирин.

Освен констатациите, българските капиталисти и индустриалци имат и призив към държавните институции. Макар няколко реда по-нагоре да посочваха, че „през последните десет години“ дисбалансът е нарушен в техен ущърб, към края на декларацията те насърчават действията на правителството и ги призовават:

„Да продължат законодателната политика срещу „зеления рекет“, успешно започната с промените в Закона за околната среда, като едноинстанционното обжалване на ОВОС обхване не само обектите от национално значение, но и инвестициите клас „А“ и обектите от първостепенно общинско значение“.

Бизнесът категорично настоява да бъде изпълнено решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година, което протестиращите в десетки български градове граждани искат да бъде отменено, и да бъде изграден втори лифт в Банско.

Работодателите искат и „да се отпушат „белите дробове“ на Витоша и да ѝ се даде въздух, като за целта бъде спешно приет новият план за управление на природен парк „Витоша“„.

Последното им искане е атака срещу легитимността на екологичните организации, като се настоява управляващите „да изготвят и приложат в законодателен порядък ясни, точни, измерими и проверими критерии за представителност на екологичните организации – такива, каквито законът е наложил за представителността на организациите на българските работодатели и на организациите на работниците и служителите“.

„Нека да поставим спазването на закона над всичко – така, както е в Европейския съюз, който имаме честта да председателстваме в момента“, проевропейски завършват АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, макар и да не демонстрират твърде голямо познаване на европейските институции и по какво точно се различават те.

Петият голям протест за Пирин, основните организаторите на който често са по-заети да се борят с плакати и лозунги против капитализма и да се кълнат в дясната си вяра, е тази вечер от 18:30 часа пред Министерския съвет в София.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар