В категории:България

В БСП доволни, че ги хвали „ПИК“, значи били на прав път

Според члена на Изпълнителното бюро на партията и бивш депутат Атанас Зафиров подкрепата от такива издания е много по-важна, отколкото писания в „протестърски сайтове“ като „Барикада“

Атанас Зафиров предпочита да си сверява часовника с издания като „ПИК“. Източник: БНТ/YouTube

БСП окончателно реши да не подкрепи в парламента ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие от 2011 г. Документът, известен още като Истанбулска конвенция, нашумя заради създадената истерия от националистически организации и внушенията им, че е път към признаване на някакъв „трети пол“.

В дебатите на вчерашния пленум обаче в БСП ясно са се обособили два лагера по въпроса, което се потвърждава и от резултатите от гласуването: 61 членове на Националния съвет са били за отхвърлянето на документа, 25 са гласували против, а 7 са се въздържали.

Заради включването на тази точка в дневния ред, от Брюксел е долетял председателят на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев, който напразно се опитвал да убеди съпартийците си, че в конвенцията няма нищо смущаващо и че евентуалното ѝ отхвърляне ще създаде внушения, че БСП е антиевропейска партия. Станишев припомнил, че подкрепа за документа е изразил заседавалият неотдавна Съвет на ПЕС в Лисабон, на който присъства внушителна делегация от БСП начело с председателката Корнелия Нинова.

Членът на Националния съвет на партията Ана Пиринска попитала какво се е променило за последните десет дни, та е наложило преобръщането на позицията на ръководството. „Излизат статии, включително под заглавия БСП срещу БСП в шизофренен двубой, където ясно са описани фактите за досегашна подкрепа на различни партийни структури за конвенцията“, заявила Пиринска.

В реплика срещу нея членът на Изпълнителното бюро Атанас Зафиров я упрекнал, че се позовава на „протестърски сайтове” като „Барикада“, които „участвали в свалянето на последното правителство на БСП” (на г-н Зафиров ще припомним, че сайтът функционира от септември 2016 г., тоест повече от две години след като партията му беше пратена от избирателите в опозиция). „Щом като ми цитирате такива сайтове, аз пък ще ви цитирам друг сайт, който се чете от стотици хиляди хора“, заявил депутатът и дал за пример комплиментите към Корнелия Нинова от „ПИК“ – издание, което напоследък не било благоразположено към нея. Най-вероятно Зафиров е имал предвид статията „Борисов в плен на лелки и домакинки. Радев и Корнелия трупат актив с ясна позиция срещу третия пол“ на Звездомира Мастагаркова – главна редакторка на сайта и авторка на книги за билкови аптеки и „вечно здраве“. В този текст Нинова е похвалена, че е защитила „изконните християнски ценности на електората си“, а Радев – че е „достоен български мъж и военен, за когото няма място за извращения като трети пол, гей бракове и прочие первезии“…

Отговаряйки на Зафиров, Ана Пиринска подчертала, че критиките на „Барикада“ към БСП са основателни и са отправяни от по-ясно изразени леви позиции, отколкото са партийните.

Позицията на Красимир Янков по казуса не ни е известна, но видно от този стар кадър, ПИК отдавна е сред „правилните“ медии за БСП. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

На вчерашния пленум на „Позитано“ 20 се очертало ярко разделение и по още един казус – скандалната промяна в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, благоприятстваща строителството и изграждането на нови ски писти в него. Депутатът Румен Гечев призовал социалистите да не стават съучастници в плановете на Цеко Сифоня, като с този прякор най-вероятно е визирал банкера Цеко Минев, сочен за скрит концесионер на ски зоната в Банско.

Ана Пиринска казала на съпартийците си, че някои социалисти като нея участват в протестите срещу строителството в парка, докато „други другари не е ясно какво правят на път Е-79“.

Подкрепа за плановете на концесионера пък заявил заместник-председателят на БСП и кмет на община Гоце Делчев Владимир Москов, който тези дни участва и в контра-протестите за благодарност към правителството.

След остри изказвания от Янаки Стоилов, Юрий Асланов и Георги Пирински, пленумът върнал за доработване позиция на Съвета по екология към НС на БСП, съдържаща завоалирана подкрепа за плановете на кабинета и концесионера. По предложение на Стоилов била гласувана друга кратка позиция, с която БСП подкрепя развитието на зимния туризъм, но равномерно в цялата страна и при зачитане на най-високите екологични стандарти като заедно с това декларира, че застава срещу корпоративните интереси в ски курортите.

„Барикада“ разполага с текста на бламирания проект за позиция, в който се казва, че БСП ще стане гарант за „създаване на държавна стратегия за дългосрочно развитие на планинския и ски туризъм, базирана на конкурентните предимства на България в сектора“, ще подкрепи „изграждането на всяко съоръжение, включително бъдещо инвестиционно намерение за втори лифт в Банско, ако бъде спазено европейското законодателство“ и ще настоява за „нов подход при управление на зоните по Натура 2000, с приоритет децентрализация на управлението и съобразяване с интереса на местните общности“.

Можем само да посъчувстваме на БСП, че това все още не е официалната им позиция, защото с нея щяха да си заслужат още по-щедри похвали от издания като „ПИК“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар