В категории:България

Броенето продължава – работник загина край Разград

Мъж загуби живота си в приватизирания в края на 90-те вагоноремонтен завод „Тракция“ в село Самуил. Докато парламент и правителство се занимават с това кой да оглави Комисията по досиетата, трудовите злополуки в България не спират да отнемат човешки животи с ужасяващо темпо.

Снимка: http://tractionbg.com/

39-годишен мъж от Разград е поредната жертва на трудова злополука в България през 2017-та година. Работникът е извършвал ремонтна дейност върху вагон-цистерна във вагоноремонтния завод „Тракция“ – Самуил, съобщиха от полицията в Разград.

Сигналът за инцидента е получен малко преди 9:00 часа тази сутринт, а пристигналите на местопроизшествието екипи на „Спешна помощ“ и МВР са установили, че работникът Гроздан Й. е бил съборен от ударна вълна, паднал е на земята и е починал. Тепърва предстои разследване, уведомена е била и Инспекцията по труда.

„Тракция” АД е дружество с основен предмет на дейност производство и ремонт на всички видове товарни вагони (открити, вагон-цистерни, циментовози, торовози и др.). Дружеството е правоприемник на Вагоноремонтен завод Самуил – обособена част от НК „БДЖ”. През 1999-та година заводът е приватизиран и носи наименованието „Тракция” АД, а изпълнителен директор в момента е Стефан Гердев.

Това е пореден случай на смърт на работното място, след като през септември няколко български работници загубиха живота си, докато се опитват да се прехранват. На 24 септември 27-годишен работник загина в трудова злополука в ТЕЦ „Девен“ в Девня. Този трагичен случай ще бъде запомнен и с това, че няколко дни по-рано друг обект на компанията собственик на ТЕЦ „Девен“ беше открит с фанфари от представители на властта на най-високо ниво.

Седмица по-рано, на 19 септември, 48-годишен миньор в рудник „Бобов дол“ загина, затрупан под въглищна маса. В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юни работник загина след токов удар в обект на „Топлофикация – Перник“ . През февруари пък 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера.

Снимка: http://tractionbg.com/

По официални данни на Главна дирекция “Инспекция на труда” за първите шест месеца от годината са регистрирани над 100 хиляди нарушения на трудовото законодателство, а в страната са станали 1089 трудови злополуки, които са довели до 31 смъртни случая – с 4 повече от същия период през миналата година. Общо за 2016 година живота си заради инцидент на работното място са загубили 71 души.

Въпреки всички тези шокиращи данни и трагедии, които почернят десетки български семейства, тема на дебат сред медиите и политиците са други казуси – като например новият председател на Комисията по досиетата на закритата преди близо 30 години Държавна сигурност.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар