В категории:България

Работник загуби ръката си след трудова злополука в Шумен

Пореден случай на тежък инцидент на работното място, този път в Шумен. От началото на 2017 година живота си заради трудова злополука са загубили над 30 души, а за миналата година 71 работници са влезли в черната статистика. Нарушенията на трудовото законодателство са десетки хиляди, но вместо да затегнат контрола, политиците се занимават с „отстъпки за бизнеса“ и „облекчаване на регулаторната тежест“.

Снимка: Euroimpex.bg

Работник във фирма за сепариране на отпадъци в Шумен е загубил ръката вследствие на трудова злополука. Инцидентът е станал минути след 12 часа в недея в завод „Евроимпекс“ в града, съобщава „Труд“.

Днес новината беше потвърдена и от Областната дирекция на МВР – Шумен. От пресцентъра на вътрешното министерство съобщават, че вчера в 11:40 часа в РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Шумен е получен сигнал за инцидент в база на фирма в град Шумен, при който е пострадал работник. На място са изпратени два екипа на РС „ПБЗН” – Шумен и един на Районно управление „Полиция” – Шумен. По първоначални данни при почистване на ролка на линия е захваната лявата му ръка и откъсната. Мъжът е настанен за лечение в болница в град Варна, а на мястото е извършен оглед и е образувано е досъдебно производство по случая.

По информация на „Труд“ пострадалият е 42-годишният Недим Ремзи. Той е откаран с линейка на Центъра за спешна медицинска помощ в шуменската болница, където ръката му е ампутирана от транспортна верига, но е запазена в лед. Екип от ортопеди и реаниматори са стабилизирали мъжа в Шумен и към 13 часа линейка е потеглила към болница „Св. Марина“ във Варна, където ще бъде направен опит за реимплантация. До приключването на работата по този материал „Барикада“ не успя да получи информация от болницата относно състоянието на пациента.

В-к „Труд“ съобщава още, че вчера след инцидента работници веднага са се събрали край завода. Пристигнали са и хора от ръководството, които са забранили да се снима.

По информация на „Монитор“ съсобственик и управител на компанията „Евроимпекс“, в която работят над 170 души е Александър Иванов, който е син на последния шеф на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов.

Инсталацията на „Евроимпекс“ в Шумен беше пусната в експлоатация през януари 2016 като целта ѝ беше да намали поне с 20 процента количеството на отпадъците, които стигат до сметището в кв. Дивдядово, припомня „Монитор“. На сепариращата линия работел 42-годишният Недим Ремзи. 30 минути след инцидента на площадката гъмжало от луксозни автомобили и мъже и жени, които явно не бяха от циганите, които подреждат боклуците на лентата, пише вестника.

„Не сте от полицията и прокуратурата и не ви дължа никакви обяснения, мога единствено да ви пожелая приятен ден“, заявил пред медиите мъж, към когото служителка се обърна с малкото име Пламен на въпрос какво е състоянието на пострадалия и при какви обстоятелства е станал инцидентът.

Това е пореден инцидент, довел до тежки или фатални последствия на работното място. Само преди три дни 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен и е настанен в пловдивска болница с фрактура на крака. Служителите са били ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юни работник загина след токов удар в обект на „Топлофикация – Перник“ . През февруари пък 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера. През декември миньор се раздели с живота си след инцидент на работното място в Бобоб Дол.

По официални данни на Главна дирекция “Инспекция на труда” за първите шест месеца от годината са регистрирани над 100 хиляди нарушения на трудовото законодателство, а в страната са станали 1089 трудови злополуки, които са довели до 31 смъртни случая – с 4 повече от същия период през миналата година. Общо за 2016 година живота си заради инцидент на работното място са загубили 71 души.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар