В категории:Свят

Челси Манинг бе освободена от затвора

Изнесените от Манинг документи изобличиха истинското лице на войната в Ирак. Въпреки предсрочното освобождаване, съдебните битки за изчистване на името ѝ още не са свършили

Челси Манинг

Челси Манинг е била освободена от военния затвор в щата Канзас, след като излежа седем години за предаването на секретна информация на WikiLeaks, съобщава Guardian. През 2013 г. транссексуалният войник получи 35-годишна присъда, което е най-дългото наказание, отсъждано за изтичане на информация в САЩ. В началото на тази година бившият президент на САЩ Барак Обама смекчи присъдата на Манинг като част от масово помилване на затворници в последните дни на мандата му.

Манинг, бивш  разузнавателен анализатор в Ирак, заявява, че е предала информацията на Wikileaks, за да изобличи незачитането на ефекта от войната върху цивилните от страна на армията. Предадената от Манинг информация включваше общо над 700 хил. документа, видеа, дипломатически грами и военни отчети, което бе най-голямото изтичане на секретни материали в историята на САЩ.


Сред публикуваните благодарение на Манинг материали е видеозаписът „Косвено убийство”, който показва как щатски щурмови хеликоптер в Багдад убива двама журналисти от Reuters и други цивилни. Документите също така разкриха, че цивилните жертви на иновациите на САЩ в Ирак и Афганистан са значително повече, отколкото Пентагонът признаваше публично.

След ареста през 2010 г., Манинг е държана в мъжки затвори в Ирак, Кувейт и САЩ, като през цялото време водеше съдебна битка да бъде уважавана като транссексуална жена. В крайна сметка Манинг извоюва правото да получава хормонално лечение, но не и правото да бъде третирана като жена в затвора.

В очакване на освобождаването си през миналата седмица Манинг заяви, че няма търпение отново да усети топлия пролетен въздух. „Искам това неописуемо усещане на връзка с хората и природата, без бодлива тел и кабини за визитации. Искам да мога отново да прегърна семейството си и приятелите си. И да плувам – искам да плувам”, сподели тя.

Решението на Обама да освободи Манинг предсрочно обаче не слага край на съдебните ѝ проблеми. На първо място е това, че присъдата ѝ по Закона за шпионажа остава в сила – факт, който адвокатите на Манинг считат за злокобен предвид текущия обитател на Белия дом. Заради това Манинг ще продължи да се бори присъдата ѝ да бъде отменена. Преди година защитниците ѝ внесоха обжалване през военния криминален апелативен съд, изтъквайки, че 35-годишната присъда „е вероятно най-несправедливата в историята на военната съдебна система”.


„Хората смятат, че само защото някой е бил освободен от затвора, процеса по обжалване е прекратен. Останалата част то делата още съществуват и ние искаме да изчистим името ѝ. Тя бе осъдена за престъпления, които не вярваме, че е извършила, а цялото съдебно преследване бе несправедливо”, заявява адвокатът на Манинг Нанси Холандер. Манинг е един от няколкото души, осъдени по закона за шпионажа от 1917 г. заради публикуване на секретна информация. През двата мандата на Обама по този закон са съдени повече хора, отколкото по време на всички предишни президенти на САЩ взети заедно. Фондациите Courage и Wau Holland, както и германският клон на „Репортери без граници“, започнаха кампания за събиране на средства, с които да помогнат на Манинг да продължи съдебната битка.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар