В категории:Свят

Украйна в навечерието на „Евровизия“: фашисти по улиците, бездомните изчезват, а Роби Уилямс предстявлява Русия

За пореден път украинската версия на „истинските патриоти“ проведе акция, която ни напомня този път ексцесите на полските фенове на кафявия цвят. Флагът на дъгата им подейства като червен парцал на бик.

„Делегация“ на Десния сектор, организация свързваща различни въоръжени националистически общности, и Всеукраинското обединение „Свобода“ се появи на 29 април пред паметника на Дружбата на народите в Киев, построен през 1982 г. Изненадващото беше, че този път не ставаше въпрос нито за „декомунизация“ на един от най-известните паметници в столицата на Украйна, нито за „спонтанно унищожаване на съветските реликви“ от „съзнателните и про-европейските граждани“.

Сега проблемът е, че на неофашистите не им хареса идеята на киевските власти арката на паметника да бъде оцветена като дъга. Голяма част западните медии пропуснаха да посочат кой точно, с какъв политически профил, капацитет и средства е направил опита да блокира тази инициатива. Либералната американска телевизия NBC например  пише за неопределени „анги-гей общества“.

Оцветяването в ярки цветове на паметника е във връзка с провеждането на конкурса „Евровизия“, на който  Украйна е домакин. Арката на дъгата ще бъде многоцветна само за периода на провеждане на конкурса, символизирайки тазгодишното му мото: „Да празнуваме многообразието“.

Облечените в черно мъже така изплашили художниците рисуващи дъгата, че те решили да си приберат материалите и да изчезнат от там. Още повече, че полицията присъстваща на мястото по-скоро пасивно е наблюдавала развитието на ситуацията. Идеята за оцветяването на паметника е имала и поддръжници, и противници всред местните.

Това не е единственият инцидент, свързан с подготовката за конкурса „Евровизия“. В интернет циркулира информация за предстоящо „изселване“ на бездомните на неуточнено място извън града, за периода на провеждане на събитието. Хората без покрив над главата си, които са често явление в украинската столица, не се вписват в прекрасното впечатление, което Киев възнамерява да направи на чуждестранни гости. Приюти за тях на практика не съществуват, както и средства за разрешаване на проблема. Говорителката на полицията в Киев, Яна Семенюк потвърди, че съществуват подобни планове, но отказа да обясни подробности.

Черешката на тортата беше решението на украинските власти да забранят достъпа в страната в срок от три години на руската представителка в конкурса – Юлия Самойлова. За сметка на това пък, на 21 март известният британски певец и музикант Роби Уилямс (Robbie Williams) заяви готовност да представи Русия на „Евровизия“, предаде ТАСС. „Аз бих искал да представя Русия на „Евровизията“, заяви музикантът. „Това ви го казвам чистосърдечно, а ето че моят мениджър сигурно вече се е хванал за главата! Бих искал да представя Русия на конкурса. Давай, Русия, ние можем да победим!“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар