В категории:България / Трудови права

Шофьорът, който започна протеста в столичния автотранспорт, е уволнен – казусът отива в съда

Цената на градския транспорт в столицата се повиши през миналата година, но нищо от допълнително събраните средства не отива за отдавна очакваното увеличение на заплатите на служителите. Поради недостига на кадри много от шофьорите не са ползвали дори ден от полагащите им се отпуски за 2016 г.

Ден след протеста директорът на гараж „Дружба“ Стилиян Манолов показа диалогичност, обсъждайки проблемите с шофьора Велелин Голевски и съветника Борис Цветков, но в петък сутринта все пак го уволни, вероятно по заръка на по-висша инстанция. Снимка: Николай Белалов

Заповед за дисциплинарно уволнение е била връчена днес на Веселин Голевски, който започна протеста в гараж “Дружба” в понеделник и единствен застана пред камерите, за да говори за условията, при които работят шофьорите на автобуси в столичния градски транспорт. Още във вторник, Голевски подал писмена молба за провеждане на общо събрание в петък от 11 ч., на което ръководството и работниците да обсъдят проблемите. Той така и не получил отговор, а сутринта преди очакваното събрание бил повикан, за да получи заповедта си за уволнение, като по този начин ръководството на компанията на практика избягва вътрешния диалог.

Във въпросната заповед като основен мотив за уволнението е посочено, че шофьорът е паркирал своя автобус пред бариерата на гаража и така е попречил на колегите си да изпълнят своите задължения. От запис на видеокамера обаче се вижда, че след преместването на препятствието зад бариерата няма опашка от чакащи автобуси. Диспечер пък е потвърдил, че закъснелите автобуси са тръгнали 30-40 минути след освобождаването на бариерата.

Според Веселин Голевски 4 автобуса дори са потеглили по маршрутите си навреме. Протестът все пак бил подкрепен от мнозинството от останалите шофьори, но те се притеснявали да говорят открито за проблемите в компанията, която е 100% общинска собственост, от страх да не бъдат уволнени. Според ръководството на гараж “Дружба”, в понеделник 44 шофьори са закъснели с курсовете си, за което им бе поискано писмено обяснение.

Голевски заяви за “Барикада”, че се притеснява, че върху част от колегите му може да е бил оказан натиск и те да са посочили, че той е бил причината за закъснението им. Тъй като записът от камерата показва друго, уволненият шофьор планира да се обърне към съда, който да се произнесе върху правомерността на уволнението. Ако съдът признае видеозаписа за достатъчно убедително доказателство, уволненият шофьор може да бъде възстановен на работа и да му бъде изплатено обезщетение за нанесените щети.

Представители на ръководството на “Столичен автотранспорт” заявиха пред медии, че заплатите в компанията са 1200-1500 лева, но в действителност базовата заплата на шофьорите е едва 800 лева и те получават повече единствено заради натрупания си стаж, допълнителните средства за храна и многото извънреден труд, който полагат. Понякога получават бонуси и за спестено гориво – ако няма натоварен трафик или е топло и не пускат климатик. По същия начин обаче могат да им бъдат удържани средства в случай на преразход.

Но най-големият проблем не е скромната за софийските стандарти заплата, а прекомерното натоварване. Уволненият Веселин Голевски заяви, че подобно на много от колегите си не е могъл да използва нито един ден от годишния си отпуск през 2016 г., а за всеки месец имат по 25-26 работни дни. Средностатистически работник в частна фирма е почивал през миналата година 134 дни, но хората, които управляват автобусите в общинската компания, са имали едва 50-тина свободни дни.

Причината за това е в острия недостиг на кадри в общинската компания, която търси да наеме още над 100 души, но така и не ги намира поради натовареността на службата и ниските заплати.

Автотранспортът е на ръба откъм натовареност на работниците, обясни за “Барикада” общинският съветник Борис Цветков – ако няколко души повече от обикновеното излязат в болничен или отпуск, няма да могат да се изпълняват всички курсове по автобусните линии. Така скоро би могло да се стигне до ситуация, в която столичаните да усетят, че проблемите на шофьорите в градския транспорт са и техни проблеми.

Според съветника, има възможност за увеличение на заплатите, което да привлече повече служители към професията и да даде възможност на ръководството на компанията да започне да изчиства натрупаните отпуски и да намали извънредния труд, който на всичкото отгоре се заплаща по-скъпо. Парите могат да дойдат от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), който има неиздължени средства към “Столичен автотранспорт”, обясни Цветков. В ЦГМ са постъпили и допълнителни суми от увеличението на цената на транспорта през миналото лято. Оттогава са продадени по-малко, но по-скъпи билети, както и в пъти повече карти. Въпреки че столичани вече заделят повече пари за градски транспорт, нищо от това не достига до служителите на компанията.

Зад дисциплинарното уволнение прозират и потенциални политически мотиви. Във вторник сутринта зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев обяви в ефира на “България Он Еър”, че Веселин Голевски вече е уволнен. По този начин висш представител на управлението на София се намеси във вътрешните трудово-правни отношения на “Столичен автотранспорт”. Обявявайки един служител за уволнен преди дисциплинарната комисия дори да е обсъдила случая, той вероятно е повлиял на решението ѝ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар