В категории:България / Здравеопазване

Мислите, че умирате? Моля, отговорете на следните въпроси

До 20 стандартни въпроса ще бъдат задавани на бременна жена, търсеща спешна помощ, преди да бъде изпратена линейка

ограничи ползването на Спешна помощ от граждани. Снимка: Wikimedia Commons
Министърът на здравеопазването Петър Москов има нови идеи как да ограничи ползването на Спешна помощ от граждани. Снимка: Wikimedia Commons

Нова инициатива на министър Петър Москов цели да ограничи сигналите към Спешна помощ. Предстои да бъдат въведени т.нар. протоколи за спешност (триажи). Те представляват въпросници, които трябва да определят дали случаят изисква да бъде изпратена линейка веднага, или може да почака. В зависимост от отговорите пациентът ще попада в една от три категории за спешност, което ще определи дали и кога към него да се насочи екип на Спешна помощ.

Не става ясно какво ще се случи, ако обаждащият се е в състояние, което възпрепятства речта. Друг казус е кой ще носи отговорност, ако спешността на даден случай бъде определена погрешно: когато диспечерите категоризират някое обаждане като неизискващо бърза реакция, те ще трябва да разчитат на субективната си оценка от получените отговори.

Възможно е и новата система да увеличи средната продължителност на разговорите с операторите на спешния телефон. От проект на медицински стандарт за спешна помощ, разработен за МЗ, се вижда, че прокарваният триаж изисква задаването на между 8 (в случай на давене) и 20 въпроса (при проблеми по време на бременност).

В деня, в който здравният министър обяви мярката, мъж почина на улицата, тъй като повиканата линейка била насочена към погрешен адрес. Първоначално от спешна помощ обвиниха за грешния адрес жената, подала сигнала, но прослушването на записите разкри, че сигналът е подаден коректно. Грешката е допусната от диспечера, предал адреса, като дори има опит за прикриването ѝ чрез преправяне на протокола.

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар