В категории:Здравеопазване / Свят

Недостиг на защитни средства от Covid-19 масово поваля медици в Испания

12% от испанците, заразени с коронавирус, са лекари и сестри. И още незнайно колко хора от медицинския персонал продължават да работят дори и със симптоми заради бавещи се тестове. Има остър дефицит от подобаващи маски и гащеризони. В Италия медиците са 8% от поразените, а в Китай са под 4%

Недостигът на адекватни защитни средства разболява масово медиците в Испания от Covid-19 и разпространява още повече заразата сред пациентите. Снимка: El Pais

След започналия да се очертава спад в броя на починалите от коронавирус в Италия, като особено драматична вече се откроява ситуацията с пандемията в Испания, където кривата на жертвите и новозаразените продължава стремително да расте нагоре. През последното денонощие са отчетени още 514 жертви на Covid-19, като общият им брой вече е около 2700, а броят на инфектираните надхвърля 40 000.

Особено тежко е положението на медицинския персонал поради остър недостиг на защитни средства за лекарите и сестрите, сочи в свой репортаж в. „Ел Паис”. Вестникът се позовава на данни на испанското здравно министерство, според които за 10-те дни след обявяването на пандемия от коронавирус са били заразени и са се разболели над 4000 медици, а от тях 435 – само за един ден. Това прави 12% от общия брой на болните с Covid-19 в страната. В тези данни не са включени лекарите и сестрите, които е трябвало да излязат под карантина, след като при тестване са дали позитивни резултати. За сравнение – заболелите сред медицинския персонал в Италия са 8% от всички случаи, а в Китай – под 4%.

Същевременно в Испания има и доста медици, които са развили симптоми, но продължават да работят с пациенти, защото няма данни да са били контактни с вирусоносители и не може да се докаже дали самите те са позитивни, тъй като до тях още не са стигнали дефицитните тестове. В много случаи тези тестове се бавят по осем дни, докато бъдат направени на вече сигнализирали за проблеми със здравето си специалисти, твърди пред „Ел Паис” Виктория Веласко, говорителка по въпросите на здравето на работното място на Асоциацията на медиците и титулованите специалисти в (Amyts) Мадрид.

Веласко посочва, че защитната екипировка за медицинския персонал продължава драстично да не достига. Става дума преди всичко за подходящите за ситуацията маски тип FPP2 и FPP3, предпазващи от секретите на пациентите, както и за импрегнирани халати. Не е толкова остър дефицитът на ръкавици.

„Ел Паис” цитира и интервюирания по телефона д-р Антонио Антела, работил в болница в Сантяго де Компостела, където е бил координатор на отделението за инфекциозни болести. Той се разболява само седмица, след като започва прииждането на пациенти с коронавирус. Бил е в тежко състояние осем дни в Университетската болница в Ла Коруня и едва от този понеделник вече е в състояние да разговаря. Той не може да каже със сигурност къде и как се е заразил, но свидетелства, че в началото на сегашната криза е имало доста „импровизация” и „нехайство” в защитата на медицинския персонал, за която не са били приложени централизирани мерки. Всяка болница е решавала сама за себе си как да се пази персоналът ѝ. В болницата в Сантяго де Компостела, в която е бил, са разполагали само с недостатъчните за предпазване от коронавируса хирургически маски, а маските от типа FPP2 и FPP3 са били много ограничени на брой и е трябвало да бъдат пригодявани за „повторно изпозлване”.

Първата починала сред медиците е сестра от Страната на баските. За нейния случай „Ел Паис” не съобщава подробности.

Мерседес Морал от синдиката на медицинските сестри Satse в Мадрид посочва пред вестника, че според нея е трябвало от самото начало на всички медицински кадри да се правят тестове, защото сега „положението вече е изпуснато”. Тя разказва, че отначало са били тествани само медиците, които вече имали температура. Така много други колеги, които вече са били заразени, но не са имали симптоми, са продължавали да работят с пациенти и да разнасят заразата и вътре в болниците, и извън тях. Синдикатът Satse е установил освен това, че в редица медицински центрове поради дефицит на защитни средства хирургическите маски и лекарските халати се перат, за да се ползват отново – нещо, което според Морал е „анормално” в сегашната обстановка. Нейният синдикат е установил също, че най-зле е това положение в частните клиники и в частните социално-медицински центрове за възрастни хора.

Професионалните организации от медицинския бранш още от началото на март настоятелно вдигат тревога за важността от адекватна защита на медицинския персонал. „Сигурността на професионалните медици означава и сигурност за пациентите,” изтъква Рамон Барейро от болницата O Salnés в автономна област Галисия, който е и говорител на местната Конфедерация на медицинските синдикати.

Тъй като цялата тази ситуация създава сериозна липса на медицински персонал насред пандемията, в Испания сега се набират спешно кадри сред пенсионираните вече лекари и сестри, а също така се привличат току-що завършили медицина младежи. Синдикатите са разтревожени и от това. Известен е особено високият риск за хората над 65-годишна възраст при заразяване с коронавирус, което означава, че включването на пенсионирани специалисти в борбата с Covid-19 ще изложи тези хора на големи опасности.

На целия този фон Виктория Веласко призовава спешно да се въведат законови изисквания за гарантиране на сигурността на медицинския персонал.

Пред лавината от болни и при дефицита на предпазни средства много медици прибягват до всевъзможни импровизации, за да се опитат да се предпазят от заразяване. Д-р Антела разказва пред „Ел Паис”, че видял по телевизията как негови колеги в някои болници използват пликове, предназначени за събиране на отпадъци, за да си правят от тях защитни костюми. „В ситуацията, в която вече сме навлезли, това е напълно неприемливо. Колегите са на предната линия на тази битка, те трябва да разполагат с адекватна защита,” настоява докторът.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар