В категории:Близкият изток / Свят

Какво разказва ослепеният от израелски изстрел палестински журналист?

Шрапнел е заседнал до мозъка на фоторепортера Муат Амарнех, изгубил око от попадение на израелски снайперист по време на отразяване на сблъсъци край Хеброн. Случаят фокусира вниманието върху забранени боеприпаси, използвани от Израел при потушаване на размирици

Муат Амарнех, секунди след като е уцелен в окото от израелски снайперист. Снимка: Mussa Qawasma/mintpressnews.com

Отразяващият протест край на Западния бряг на река Йордан палестински фоторепортер Муат Амарнех бе уцелен в окото от шрапнелен куршум. Една от металните части се е забила толкова близо до мозъка му, че лекарите не смеят да я извадят. Разраства се кампания за солидарност с него и с други пострадали от израелски репресии палестински журналисти.

Излезлият преди броени дни от болницата след поредица тежки операции Муат Амарнех разказа историята си пред редица медии, включително и телевизия RT.

На 15 ноември т. г. 32-годишният Муат Амарнех и още неколцина други журналисти са отразявали сблъсъци край град Хеброн между палестински младежи и израелските сили за сигурност. Младежите са мятали камъни по войниците. Наскоро израелските власти обявиха плановете си да разрушат палестински пазар за плодове и зеленчуци в града, за да построят на негово място нови жилища за заселници. Това е и водещият повод за протестите в конкретния случай.

Муат Амарнех, който е фоторепортер на свободна практика, е снимал събитията със своя фотоапарат, когато внезапно е пронизан в лявото око от уцелил го куршум. Убеден е, че изстрелът е бил направен от израелски снайперист. Куршумът се оказва от онези, които вече вътре в тялото на ранения човек се взривяват на малки частици.

„Стори ми се, че главата ми всеки момент ще експлоадира, почувствах как животът ми си отива и може би правя последните си вдишвания, когато моите колеги журналисти дойдоха и ме отнесоха,” разказва Муат Амарнех пред RT.

Другите журналисти, отразявали същите сбласаци, помагат на Муат Амарнех след раняването му и го откарват в болница в Хеброн. Снимка: Anadolu Agency

Той си спомня още, че докато се превивал от болка и кървял, към него се приближили и израелски войници с камера, които старателно го снимали. И през цялото време повтаряли, че те не били стреляли и че сигурно раненият е бил уцелен от камък от палестинските младежи.

По-късно и официален говорител повторил тезата пред израелски медии, като наблегнал, че войниците на мястото на инцидента използвали само „несмъртоносни” боеприпаси за разпръскване на демонстрантите.

Вече след интервенцията на лекарите, опитали се да помогнат на Муат Амарнех първо в болницата в Хеброн, а после и в йерусалимска болница, става ясно, че все пак той е уцелен от взривяващ се куршум. Окото на фоторепортера се оказва безвъзвратно увредено от попадението и лекарите го отстраняват.

Такъв тип куршуми са забранени за използване при разгонване на демонстрации. Още преди случая с Муат Амарнех Европейският съюз е изисквал разследване на други сигнали, че Израел все пак използва такива муниции.

Ето още какво казва  палестинският журналист пред RT след изписването си от болницата: „Не мога да кажа дали съм бил атакуван персонално аз. Но това бе атака общо срещу журналистите, не само срещу мен. Аз носех всички отличителни знаци, че съм журналист, включително бронирана жилетка с надпис „Преса”, която може да бъде разпозната от стотици метри”.

Муат Амарнех по време на интервюто му пред RT. Снимка: RT

Още докато той беше в болницата, съпругата му Уелаа Амарнех показа пред медиите бронираната жилетка и каската на Муат, с които той е бил в момента на раняването, за са опровергае израелските подмятания, че войниците може да са го „сбъркали” с протестиращ. Както съобщава middleeasteye.net, също като мъжа си тя е убедена, че той е бил уцелен от снайперист и отхвърля други версии, че може да го е поразил случаен куршум, рикоширал от земята.

Съпругата на ранения палестински журналист Уелаа Амарнех показва пред медиите журналистическата му екипировка, с която е бил, за да опровергае израелски версии, че войниците го „сбъркали“ с демонстрант. Показва и плакат, издаден съвместно от Синдиката на палестинските журналисти и от Международната федерация на журналистите, в подкрепа на Муат Амарнех. Снимка: MEE/Akram al-Waraa

Само за последната година около 60 палестински журналисти са били простреляни от израелските сили, сочи Синдикатът на палестинските журналисти. Други 170 са били „бити, арестувани или са получили забрана да отразяват събития,” е посочено още доклад на тази организация.

„Окупаторите не искат останалият свят да вижда лицето на техните репресии и на насилието им. А палестинските журналисти правят тъкмо това – показват на света какво причинява окупацията на палестинците, как не зачита човешките права,” казва още Муат Амарнех. Той апелира международната общност „да сложи край на тези израелски действия”.

Журналистите, отразяващи сблъсъци на окупираните от Израел палестински територии, винаги са в риск. Снимка: Anadolu Agency

Веднага след раняването му започва широка кампания за солидарност с него на първо място от страна на палестински журналисти и общественици, към които се присъединяват и много колеги от други арабски страни. Посланието на кампанията е, че това, което сега се е случило на Муат Амарнех, утре може да сполети всеки журналист, отразяващ сблъсъци в Израел.

Палестински журналисти незабавно започнаха кампания на солидарност със своя пострадал колега, с която изразяват и протест срещу израелските действия. Снимка: Anadolu Agency

Като израз на протест срещу израелските действия и на морална подкрепа за Амарнех много журналисти и общественици и на Западния бряг, и в Ивицата Газа демонстрират и се снимат с превръзка на едното око. Така се появяват в ефир и водещите на новинарски емисии по палестински и арабски телевизии. В социалните мрежи също циркулират подобни снимки и плакати. Кампанията продължава и се разраства.

Дори водещите на новините по палестинските телевизии се появиха в ефир с превръзки на окото, за да подкрепят Муат Амарнех. Снимка: Фейсбук

Днес, на 5 декември, от 18.30 ч. в София, в зала 11 на НДК – кино „Люмиер”, ще бъде отбелязан Международният ден за солидарност с палестинския народ, който се провежда ежегодно по цял свят на 29 ноември. В програмата е включена официална част с изказване на палестинския посланик у нас Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, който е и доайен на дипломатическия корпус в България, както и концерт с участието на палестинския фолклорен ансамбъл „Ал-Каумийя”.

Кампанията „Ние сме Муат“ се разраства в социалните мрежи. Снимка: Фейсбук

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар