В категории:Свят

Бедността се превръща в пречка пред образованието във Великобритания

Деца пропускат часове, защото се срамуват от липсата на дрехи и пособия. Това е истински срам за една от най-богатите държави в света, заявяват от учителските синдикати

Последствията от остеритета застигат и най-малките. Снимка: New York Times

Нарастващата бедност във Великобритания води до това, че деца бягат от училище от страх да не бъдат тормозени заради износените си дрехи и липсата на пособия, предупреждават преподаватели, цитирани от Independent.

Според проучване, проведено от Националния учителски съюз сред повече от 8600 преподаватели, половината от запитаните споделят, че ниските доходи имат значителен ефект върху способността на учениците им да се образоват.

Повече от половината учители заявяват, че техните ученици са изпитвали глад или влошаване на здравословното състояние в резултат на бедността, а според 35% от отговорите учениците са тормозени в училище заради това.

Един от анкетираните преподаватели казва, че „Дните без униформа“ са станали изключително неприятни за по-бедните деца, защото другите забелязват бедността им. В тези дни се налюдава увеличаване на отсъствията. Друг учител добавя, че част от децата ги е срам от по-бедните им съученици, които нямат “хубави дрехи или обувки”.

„Те не могат да си набавят елементарни пособия като химикалка, линия, молив и спортни екипи и често пропускат часове за да не бъдат осмивани заради това“, заявява един от участвалите в изследването. Същевременно някои деца се крият в тоалетните в обедната почивка защото се чувстват „неудобно“ заради храната, която носят в училище.

Когато са помолени да идентифицират заплахи за образователния процес, свързани с бедността, повече от три четвърти от анкетираните казват, че сред учениците се наблюдава умора, слаба концентрация и проблеми в дисциплината.

Проучването, представено от Националния образователен синдикат на годишната конференция на институцията в Ливърпул, разкрива също, че някои от възпитаниците често идват в училище с износени и мръсни униформи. Един от учителите казва, че осигуряването на униформи и храна по социални програми се е превърнало в “ежедневна нужда” заради затрудненията на семействата. Според друг член на синдиката, някои ученици са споделяли, че не са яли от няколко дни.

Липсата на държавно финансиране прави много трудно за училищата да намалят влиянието на бедността върху младежите, а някои училища са били принудени да спрат програмите за безплатна закуска, изтъкват от синдиката.

„Правителството не иска да чуе тези истории от фронтовите линии на образованието, но е длъжно. Това е наистина срамно за Великобритания, която една от най-богатите страни в света. Десетилетието на остеритет единствено спомогна още повече деца да изпаднат в бедност, докато по същото време унищожихме социалните структури подпомагащи бедните семейства“, заявява генералният секретар на синдиката Мери Боустед. Тя призова управляващите да спрат да обвинява училищата заради въздействието, което собствените им политики на съкращения оказват върху най-уязвимите в обществото.

„Едно гладното дете не може да учи пълноценно и е срамно, че в една от най-богатите страни в света, толкова много деца отпадат от образованието заради  идеологическата обсесия на консерваторите по остеритета”, заявява Анджела Рейнър, лейбъристки министър на образованието в сянка. „Нашите учители и училища са оставени да се оправят сами с последствията от политиките на остеритет, макар че години наред бюджетите им биват рязко свивани от консервативните правителства”, добавя тя.

Надим Джахави, министър на децата и семейството, уверява, че “справянето с неравенството винаги ще е приоритет” за правителството, и добавя че, макар “заетостта да е рекордно висока и заплатите да изпреварват инфлацията, някои семейства се нуждаят от подкрепа“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар