В категории:България

Пада хотел, виновна е най-дребната риба

Съдът намери за отговорен за срутването в „Слънчев ден“ Георги Г. (но не Гергов)

Руините на хотел „Вероника“. Източник: БНТ

Най-дребната риба е най-виновна за срутилия се през 2015 г. хотел ,,Вероника“, под руините на който загинаха четирима души. Това е новината, която долетя днес от варненския окръжен съд.

11-етажната сграда рухна, докато работници я събаряха по поръчка на собственика. Хотелът се намираше в комплекс ,,Слънчев ден“ край Варна, а четиримата загинали са от бригадата, която извършваше демонтажа. Съдът постанови в първоинстанционното дело, че виновни са двама души – подизпълнителят Георги Г., нает да осъществи събарянето, и Пламен Н., технически ръководител в наемащата фирма. Първият бе наказан с ефективна присъда от 3 години, а вторият – с условна за такъв срок, отложена с 5 години.

Обвиняеми бяха общо седем лица. В съобщение окръжният съд разясни къде са сбъркали горепосочените двама души. „Той бе признат за виновен (подизпълнителят Георги – бел. авт.), че е

нарушил няколко разпоредби

в следствие на което работещите Борислав С., Манол М., Тодор Т., Йосиф С. и Рашко А. загиват под отломките на хотел „Вероника“. При инцидента оцелява само Рашко А, излязъл секунди преди хотела да се срути и привлечен като един от свидетелите по делото. Съдът призна за виновен и Пламен Н., който в условията на независимо съпричиняване с подсъдимия Георги Г. немарливо е изпълнил правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – на етап изпълнение на строително монтажни работи при премахване на сградата на хотел „Вероника“.

Прокуратурата смята да обжалва присъдите. От нейно съобщение пък става ясно за какво са отговаряли другите обвинени: „Строителният надзорник Валентин П. от фирма „Инекс консулт“ ООД, консултант и изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен между „Инекс консулт“ ООД като изпълнител и „Международен панаир Пловдив“ АД като възложител, беше оправдан. Оправдани от съда бяха и Мехнур М., технически ръководител на обекта от страна на строителя „Планекс“ ООД, експертката по строителен надзор Виолета Д. в „Инекс консулт“, инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., и Йовко Р., който набирал работници за събарянето на хотела“.

Собственик на комплекс „Слънчев ден“ е дружеството „Международен панаир Пловдив“, контролирано от известния бизнесмен и политик от БСП Георги Гергов. Веднага след инцидента той показа, че не се чувства отговорен. ,,Ако вие си поръчате да ви оправят комина у вас и някой падне, вие ще имате ли вина”, заяви той. По същото време излязоха публикации за серия нарушения при ремонта от различни фирми. РДНСК получи обвинения за неупражнен контрол. Политици се заканваха, че много хора ще влязат в затвора.

В крайна сметка виновните и невинните ги определя съдът. А той се произнесе. Три години и половина след инцидента се прочете присъда, която едва ли изненадва някого.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар