В категории:Рикошет

И София си има своя „нов политик“

Какво е общото между Алън Коп’ле и Карлос Контрера? И двамата изпитват непреодолимо желание да ритнат багажа на някоя бездомна старица

Алън е британски политик, който вярва, че целият свят е в краката му. Представя се за патриот, но интересът на хората е последната му грижа и всичко, което прави, е подчинено на една единствена цел – неговото лично благополучие. Алън е хитър и безскрупулен, мисли се за недосегаем, не се спира пред нищо, докато преследва целите си. Лъже без капка свян, ако се налага да се измъкне от компрометираща ситуация. Алън Бастард или Алън Коп’ле (от англ. bastard – копеле) е герой от култовата английска комедия „Новият политик“ (1987-92) с покойния Рик Майол в главната роля.

Карлос Контрера е председател на групата „Патриоти за София“ и също минава за „нов политик“. 31-годишният общински съветник от ВМРО е радетел за незабавно сриване на незаконните цигански гета. Привърженик на чистотата във всяко отношение, той често е предизвикван от разни „пещерни типове“, които „събират от кофите каквото им падне“ и през зимата горят стари дрехи, за да се отопляват. През лятото също не му е лесно, защото тогава се организират гей-паради. И перничанинът, който живее в центъра на София, се чувства „затворен отвсякъде“, като в някакъв тип „окупация“ – „няма къде едно кафе човек да изпие на спокойствие“.

Другите, които го дразнят – почти колкото „зеления октопод“, са бежанците. Настоява да се затварят в изолатори извън населените места. Има и неща, които Карлос не мрази. Това са „българските ценности, традиции, култура и морал“, чувства се като участник в „125-годишната битка за опазването им“. През останалото време се занимава със свалянето на административни тежести пред бизнеса, бори се срещу „чиновническия произвол“ над предприемачите, ратува за удължаване на договори с частни автобусни превозвачи в градския транспорт, защитава от национализация частните витошки лифтове.

Егоцентрик до мозъка на костите, Алън Коп’ле счита всеки извън „висшата класа” за недостойно за вниманието му създание. Когато бърза в преследване на целите си, няма скрупули да ритне патерицата на досаден инвалид от армията и да го просне на земята. Или пък да блъсне възрастна жена, просеща по улиците, и да разхвърля мизерния ѝ багаж.

Алън Коп’ле в действие:


Точно с такова геройство се прочу и Карлос Контрера. За разлика от Коп’ле, той е съвсем реален герой, макар да прилича на изваден от филмите. Класиката е класика, защото е вечна.

През уикенда социалните мрежи гръмнаха, а впоследствие медии потвърдиха, че Контрера е ритал багажа на 87-годишна бездомна жена в подлеза на станция „Сердика“ на софийското метро. Старицата тъкмо търсела помощ от някой, който да ѝ помогне да си качи нещата по стълбите, когато се появил зам.-председателят на общинската комисия по обществен ред и сигурност и започнал да рита чантите и кашоните.

"#Карлос #Контрера (Общински съветник от #ВМРО) супер пиян рита багажа на възрастна жена в метрото, понеже било…

Opublikowany przez Antifa Bulgaria Piątek, 14 września 2018

„Ако има нещо, в което Коп’ле да е много добър, това е именно талантът му да се измъква „чист” от всеки проблем“ – четем в рецензиите за „Новият политик“. Каквото и да се случи, каквито и доказателства да има срещу него, той винаги ще се окаже по-чист от сълза. Дали ще бъде обвинен за блудство с малолетен, дали ще се опита да открадне държавни пари, или ще се опита да убие Горбачов, Алън по някакъв начин винаги съумява да извърти фактите така, че да се превърне в героя на деня… и да продължи да действа по единствения начин, по който може – безпардонно!

Контрера също е добър в някои работи. Като например в това да твърди, че не е ритал самоцелно чантите на бездомничка, а действията му са били мотивирани с потенциална опасност за живота и здравето на столичани, свързана с изоставен без надзор багаж. И че впоследствие е станал жертва на злостна кампания в социалните мрежи от джендър активисти.

Между Коп’ле и Контрера сигурно има и други общи неща, освен желанието да ритнат багажа на някоя бездомна старица. За едно от тях можем да твърдим със сигурност.

И двамата са пример за истински консерватори.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар