В категории:България

,,Справянето“ с язовирите: Първо ликвидираме хазната, после… водата

Водоемите в България масово се източват до празен обем. Няма кой да ги поддържа. Принципът е ,,Няма язовир, няма проблем“. Действителността обаче сочи, че проблемите пак са налице

Има вода – има проблеми. Снимка: ,,Барикада“

В България в момента масово се изпразват язовири. Причината е, че няма кой да ги поддържа. Последният случай е от община Добрич, където бе решено да се ликвидират четири водоема. Тенденцията досега е обект на минимално медийно внимание.

Всичко започна през 2015 г., когато бе приет нов закон за водите. С промените общините бяха натоварени да отговарят за язовирите, които не са от национално значение и не са под контрола на държавни фирми и предприятия. За една част от тях преди това отговаряше държавата, за друга – не се знаеше кой. С промените в закона

централната власт избяга от отговорност,

тя бе стоварена върху местните. При лоша експлоатация и занемаряване бяха предвидени тежки санкции. От общо 5700 язовира в страната над 4500 преминаха в общински ръце. Местните власти обаче нямат средства за такива дейности, а държавата не им отпусна допълнителни. Следенето на водното ниво например коства няколко хиляди лева на месец. Да не говорим за ремонт на изпускателни кранове, зидане на бентове и т.н. Кметовете започнаха да предпочитат да изпразват обемите, вместо да плащат люти глоби. В резултат на всичко това настана пълно източване  – в София, Бургас, Асеновград, Средец, Радомир, Трън, Априлци…. Процесът за кратко обхвана цялата държава, а бе ускорен и от трагичните наводнения (миналата зима с централно решение бяха източени 81 язовира).

В момента държавата подготвя създаването на свое предприятие, което да стопанисва централизирано язовирите. Част от тях пак ще останат в общините, но по тяхна преценка. Очаква се около 90% от водоемите да минат под правителствена опека.

Тази ,,нова реформа“ показва, че старата от 2015 г. въобще не е била успешна.

За протокола – тогава ни управляваше второто правителство на Бойко Борисов, а сега – третото.

В по-общ смисъл може да се направи извод, че след като 30 години се източваха пари, крадяха се съоръжения, ликвидира се контрол върху водните ресурси и т.н.,  сега започна ликвидиране на… самата вода. България ,,узря“, че с природата шега не бива. И реши да се справи с проблемите, като просто унищожава язовири. Ами като няма друг начин?

А тъжната действителност сочи, че има още много какво да се желае по отношение на ,,справянето“ с бедствията. Една огромна част от България и в момента е под вода, мъж загина в град Роман.

Трагедията е и битова, и обществена.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар