„На британците им писна от затягане на коланите“ (ВИДЕО)

Какви са причините за успеха на Джереми Корбин във Великобритания, какво прави лидерът на Лейбъристката партия толкова популярен сред младите британци и какви са перспективите и надеждите за бъдещето пред левицата на Острова – тези и други други въпроси коментира в интервю за „Барикада“ Джонатан Клайн – редактор на ежеседмичния бюлетин с новини на Лейбър Интернешънъл – международния клон на британската Лейбъристка партия.

„На хората във Великобритания им писна от строгите икономии. Периодът на остеритет продължи твърде дълго и доведе до влошаване на здравните и още един куп други услуги“, обясни Джонатан Клайн. Той подчерта, че предишното ръководство на партията също е предлагала остеритет, макар и по-мек от този, който налагат Консервативната партия.

„Когато Джереми Корбин се кандидатира за лидер на партията, партийното ръководство не хареса неговите предложения за промени. Но те бяха харесани от хиляди хора, които се присъединиха към партията, за да подкрепят Корбин“, добави той.

Причината това да се случва именно сега, според Клайн, са последиците от финансовата криза от 2008-ма година и краха на неолибералната идеология като цяло. „Тези процеси обхвана една голяма част от населението, която силно се разочарова. Във Великобритания още не можем да достигнем нивата на заплатите отпреди 2008 година“, посочи Клайн.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Боян Станиславски

Публицист, преводач и издател. Роден в София, постоянно живущ в Полша. Автор на коментари и анализи в различни полски и български вестници и списания. От 2015 г. е зам.-главен редактор на левия полски сайт Strajk.eu. Бил е главен редактор на списанието „Związkowiec“, свързано с полска синдикална централа – Общополско споразумение на профсъюзите (OPZZ). Кореспондент във Варшава на Българското национално радио от 2008 г.

Оставете коментар