В категории:Европа / Полша

Жесток цинизъм от страна на полски бизнесмен към украинска служителка

Оксана е украински гражданин, работещ нелегално в консервен завод край град Сважендз в Западна Полша. Тя претърпява мозъчен кръвоизлив на работното си място, но шефът ѝ първо отказва да повика бърза помощ, а след това решава да издърпа тялото и отвън, като я остави на близка пейка, преструвайки се, че случайно е открил пияна жена.

Потресаващият случай бе огласен от полските медии на 12 февруари. Според колегите на Оксана тя изведнъж изгубила съзнание и припаднала във фабриката, докато била на смяна. Според приятелките ѝ шефът отказвал в продължение на два часа да се обади на парамедиците, защото се страхувал, че ще го съдят за незаконна заетост. В крайна сметка полският бизнесмен решил да издърпа тялото на Оксана и да я закара до близкото село, където да остави тялото ѝ на пейка край улицата. След още няколко минути той звъни в полицията, като съобщава, че случайно се натъкнал на пияна на улицата жена. Случаят е разкрит от Витолд Хоровски, почетен консул на Украйна за Великополша (регионът в Западна Полша, където се случва инцидентът). Хоровски съобщава за него в официалния си профил във Facebook.

„В момента състоянието на жената е тежко, като тя се намира в болницата на МВР в Познан. Сестра ѝ е пристигнала от Украйна и е с нея през цялото време“, пише Хоровски.

Непосредствено след публикуването на новината, местната полиция в Сважендз се задейства и започва собствено разследване. Съобщено е, че производството по този случай ще бъде под контрола на прокуратурата. Съдът и Регионалната инспекция по труда са информирани и започват съответните правни действия от тяхна страна.

„Тъй като разследването е в начален стадий, основният въпрос е дали ударът на Оксана е свързан с работата, която тя е извършвала. Това е важно, защото от този факт зависи искът, които трябва да бъдат предявен срещу работодателя. Въпреки това, основният въпрос тук е свързан с наказателната отговорност, която шефът ѝ ще носи за отказа от навременна помощ“, заяви Магдалена Мазур-Прус от прокуратурата в Познан пред репортери от сайта epoznan.pl.

Консулът се е обърнал и към губернатора на областта в Познан, искайки незабавното узаконяване на пребиваването на Оксана в Полша. Ако това не се случи, то след евентуалното си изписване от болницата, Оксана ще получи огромна сметка, която ще трябва да заплати. Всеки ден престой в болницата струва колосални суми. Смята се, че дори и престоят на украинката да бъде легализиран, то тя пак ще трябва да заплати около 5000 евро, защото не е била застрахована. Но това е само началото, тъй като Оксана най-вероятно ще се нуждае от продължителна рехабилитация, която също трябва да бъде заплатена и която в Полша е трудно достъпна дори за хората, които са част от здравната система на страната. Ситуацията в полското здравеопазване е такава, че е необходима конвенция, която намали неговата търговска насоченост, като същото важи и за зъболечението.

„Страхувам се, че ако не успеем да ѝ помогнем бързо, то Оксана вероятно ще бъде транспортирана до Украйна, което ще усложни лечението ѝ, рехабилитацията ѝ и може би – съдебното производство по нейния случай“, споделя Хоровски пред полските медии и призовава за помощ.

Това, което Хоровски негласно изрича е, че ако Оксана не остане в Полша, то тя няма да може да разчита на някаква особена здравна помощ в Украйна. В Полша секторът на обществените услуги не е в добра форма, но в сравнение с пост-майданска Украйна, той все още предлага нещо значително повече. Освен това Оксана е активно подпомагана от местната общност, полско-украинско НПО и консулството.

Колкото и шокиращ да е целият случай, той не е изолиран инцидент. В конкретната ситуация медиите са привлечени от безсърдечния цинизъм на полския бизнесмен, който отказва да предостави помощ на жената, а след това завлича безжизненото ѝ тяло на крайпътна пейка, правейки се, че случайно се натъкнал на „пияната“. Тази история обаче е само върхът на айсберга.

Миналия месец животът на друга работничка от Украйна бе сериозно застрашен. Альона Романьенко работи в обществена пералня и изгубва ръката си. Инцидентът е причинен от огромната машина, която засмуква и върти крайникът ѝ, като по чудо тя успява да се отдели от нея преди да е станало твърде късно. Разбира се, шефът на пералнята твърди, че не знае нищо за инцидента, като според него машината се изключила автоматично след като засмукала ръката на Алиона. Интересно е, че случката отново се развива в областта Великополша – този път в административния ѝ център Познан, но тук поне жертвата работи законно.

Само през миналата година подобни трагедии са се случили през май, юни и септември, като във всичките случаи жертвите са били осакатени за цял живот. Общото при тези инциденти е, че пострадалите са или нелегални мигранти, или са нямали разрешение за работа.

Поради състоянието на пост-майданска Украйна броят на икономическите бежанци естествено се увеличава. Според изследванията направени от фирма „Персонел сървиз“, представени в миналогодишен доклад, посветен на икономическата миграция, около две милиона заявления за разрешение за работа ще бъдат подадени тази година от украински граждани. Докладът твърди, че през следващата година броят на заетите украинци в Полша със сигурност ще достигне 3 милиона души. И тази цифра разглежда само официално и законно заетите хора. Украинските миграционни власти казват, че дори и сега реалният брой на украинците, живеещи на територията на Полша, може би достига 5,4 милиона. Според полския бизнес тази цифра би била „идеална за Полша“, като всякакви твърденията за злоупотреби и икономическа дискриминация се отхвърлят.

Друг проблем е, че всичко това се вписва перфектно в новия анти-украински разказ на множество националистически организации в Полша, които агресивно го пропагандират. Тази тенденция започна да се проявява скоро след смяната на режима в Киев. Тогава властта падна в ръцете на крайното дясно, което открито прегръща фашистките традиции и личности като Степан Бандера. Неговите последователи и съмишленици, извършват масовото клане на полското население в Волиния по време на Втората световна война, а анти-полските настроения на съвременните му поддръжници са повече от очевидни.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар