Найджъл Фараж, „моторът” на Brexit: „Няма да си дам европенсията! Бях пуйката, гласувала за Коледа”

Бившият водещ борец за излизането на Великобритания от ЕС няма намерение да се отказва от пенсията си в размер на 73 000 евро годишно, полагаща му се за годините, които е прекарал като евродепутат и е употребил, за да действа за извеждането на страната си от общоевропейската конструкция. Не го притеснява дори фактът, че сега въпросната пенсия ще трябва да идва от 50-те милиарда евро, дължими от Обединеното кралство на Брюксел заради неизпълнени британски ангажименти

Найджъл Фараж. Снимка: EFE
Найджъл Фараж. Снимка: EFE

Бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP), популист и евроскептик Найджъл Фараж няма никакво намерение да се отказва от полагаемата му се като дългогодишен евродепутат пенсия от 73 000 евро годишно – независимо, че през цялото време е работил усилено за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Това декларира самият Фарадж в свое телевизионно интервю пред ВВС, като при това отхвърли категорично обвиненията в лицемерие от страна на другите участници в програмата.

„Разбира се, че ще ги получавам (парите – б.р.). Откъде-накъде семейството ми ще страда?”, озъби се Фараж, макар по време на предаването да му бе напомнено, че сумата на неговата пенсия ще дойде от онези 50 милиарда евро, които Обединеното кралство ще трябва да изплати на ЕС заради висящи и неизпълнени ангажименти на британската държава към европейската структура. Впрочем, според Фараж Лондон не дължи никакви пари на Брюксел и трябва да си тръгне с гръмко тряскане на вратата зад гърба си.

От проевропейския сектор се посипаха обвинения в лицемерие срещу Фараж. В такъв дух се изказа например Том Брейк, говорител на Либерално-демократическата партия. Фараж обаче отвърна следното: „Гласувал съм в полза на това, да си загубя работата. Бях пуйката, която гласува за Коледа. Къде тук виждате лицемерие?”

Еврофобът допълни, че смята за нереалистично изобщо някога да получи де факто въпросната си европенсия: „Като се има предвид безотговорния начин, по който ЕС се държи спрямо парите, бих се учудил много, ако някога нещо получа от него. Не вярвам изобщо да се случи”.

53-годишният в момента Фараж би трябвало да започне да получава европенсията си, едва след като достигне пенсионната 63-годишна възраст.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар