В категории:Свят

Не на шега – Саудитска Арабия влиза в комисията по правата на жените на ООН

Въпреки систематичното погазване на човешките права и половата дискриминация, Риад засилва позициите си в ООН

Саудитските жени са контролирани от мъжки настойници през целия си живот. Снимка: Wikimedia commons

Един от най-репресивните режими в света – Саудитска Арабия, се сдоби с членство и в Комисията по статута на жените в ООН, след като преди няколко години си уреди също толкова скандална позиция в Съвета по правата на човека.

Саудитска Арабия е печално известна с нарушенията на човешките права, особено що се отнася до отношението към жените. В близкоизточното кралство жените нямат право да шофират, да общуват с мъже, които не са им роднини, да се появяват на обществени места без придружител, и имат нужда от разрешение от мъжки настойник, за да пътуват в чужбина, да започнат работа или да се образоват. Имало е случаи, в които саудитски жени са били осъждани на бой с камшик, защото са проверявали телефона на съпруга си без негово разрешение. В съда свидетелските показания на един мъж тежат колкото тези на две жени. Наскоро саудитските власти решиха да демонстрират разкрепостеност, като организираха женска конференция без присъствието на жени.

Въпреки всичко това, след анонимно гласуване Саудитска Арабия е била избрана за един от 45-те членове на комисията с четиригодишен мандат, завършващ през 2022 г. Другите нови членки на комисията са Алжир, Коморските острови, Демократична република Конго, Гана, Кения, Ирак, Япония, Южна Корея, Тюркменистан, Еквадор, Хаити и Никарагуа. Изборът е бил направен на заседание на Икономическия и социален съвет на ООН през миналата седмица.

Новината за новата роля на Риад в ООН предизвика подигравки и възмущение. Правозащитната организация UN Watch, която наблюдава дейностите на ООН, категорично осъди избирането на Саудитска Арабия в комисията, отговаряща за „промотиране на правата на жените, документиране на реалността за живота на жените по света и оформяне на глобални стандарти за равенството на половете и за овластяване на жените”.

„Да избереш Саудитска Арабия да защитава правата на жените е като да назначиш подпалвач за шеф на градската пожарна. Това е абсурд”, коментира директорът на UN Watch Хилел Ноер. „Дискриминацията срещу жените в Саудитска арабия е груба и систематична, както в законите, така и в практиката. Всяка саудитска жена трябва да има мъжки настойник, който прави всички важни решения в нейно име, който контролира живота ѝ от раждането до смъртта. Защо ООН избира най-големия поощрител на половото неравенство в света в комисията за равенство между половете”, недоумява той.

Седем от 54-те членки на Икономическия и социален съвет са гласували против членството на Риад в комисията по статута на жените. Макар Саудитска Арабия да е получила по-малко гласове, отколкото останалите страни, това не е имало значение, тъй като броя на кандидатките е бил равен на свободните места в комисията.

UN Watch изтъква, че според резултатите поне пет от 12-те членки на ЕС в съвета са гласували в полза на Саудитска Арабия. Риад се кандидатира за място в комисията през септември 2016 г., като тогава заявява, че третирането на жените в страната „е в съответствие с Шариата, който гарантира справедливо равенство между половете”. От правозащитната организация също така подчертават, че позициите на Риад в ООН дават на репресивния режим право на глас и възможност за влияние върху резолюции, които засягат правата на жените по цял свят. Включително по теми като противодействие на дискриминацията по полов признак и законите против домашното насилие.

Оставете коментар