Полският военен министър подтиква към война с Русия

Антони Мачеревич, полският военен министър, прави всичко възможно Полша да бъде заслужено определяна като най-свиреп ястреб сред членовете на НАТО в отношенията си с Русия.

Антони Мачеревич
Антони Мачеревич

По време на срещата на министрите на отбраната, която се проведе в Брюксел, Мачеревич обяви, че Русия днес представлява най-голямата опасност за сигурността в света. Своята констатация защити с клишето за „коренна цивлизационна разлика“ между Руската Федерация и западните държави.

„Никакви норми, разработени извън територията на Русия, не са задължителни за нея. Никоя държава през последните няколко десетки години не подкопа така, както Русия, световния ред, нападайки Грузия, а след това Украйна“ – каза Мачеревич.

Полският министър „забрави“ войните в Ирак, Афганистан и Сирия, в които участват именно войските на НАТО и най-вече на държавата-лидерка на този съюз – Съединените Американски Щати. Вероятно ситуацията в Близкия изток му се вижда не дотам опасна, че да се сравнява със събитията в Украйна.

Полският министър обаче демонстрира богата изобретателност и предлага нови варианти за и без това доста напредналата в Полша антируска обсесия. Мачеревич смята например, че вълната от бежанци, която залива Европа, е резултат от някакъв “втори удар” на Русия, в резултат на който “се стигна до намесата ѝ в Сирия и явното задълбочаване на агресията, включително и с използването на най-нови оръжия като ракетите „Искандер“ в Близкия Изток”.

Изявленията на полския министър на отбраната бяха цитирани както от полски, така и от чужди медии, и се откроиха като едни от най-агресивните и радикални изказвания на политик от ЕС, изричани в последно време. Така международното обществено мнение получава възможност да затвърди убеждението си, че Полша е обсебена от абсолютно ирационална русофобия и е страна, на която не бива да се поверява никаква отговорна роля.

Трябва да се отбележи, че имаше още един забележителен момент с участието на министър Мачеревич по време на споменатата среща. Той настъпи след поредно потвърждение от страна на американският секретар на отбраната Ащън Картър, че „източният фланг на НАТО ще бъде укрепен“, за което от бюджета на Съюза ше се заделят 3,4 млрд. долара. След тези думи на Картър се намеси Мачеревич, който делово се поинтересува колко от тази сума САЩ предвиждат да предадат конкретно на Полша и съответно на неговия ресор. „Това е тема за по-нататъшни дискусии“ – измъкна се Картър.

В езика на дипломацията този отговор е еквивалент на популярната фраза „абе, гледай си работата“. Ако Мачеревич беше политик с поне минимум достойнство, щеше да стане, културно да се сбогува с Картър и да го помоли да му се обади, след като дискусията по този въпрос приключи. Но Полша не само прие ролята на най-важния американски диверсант срещу Русия, а и реализира тази своя мисия абсолютно безплатно.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар