В категории:Свят

Wikileaks предупреждава, че Еквадор се кани да изгони Асанж

Еквадорският президент Ленин Морено обвинява организацията за изтичането на документи, уличаващи него и семейството му в корупция

Туитър акаунтът на Wikileaks съобщи, че два високопоставени източника от еквадорските власти са потвърдили, че Кито се готви да изхвърли основателя на организацията от посолството в Лондон. Според информацията Джулиан Асанж може да бъде изгонен още днес, а Еквадор вече има споразумение с британските власти той да бъде арестуван.

Според WikiLeaks за претекст ще бъдат използвани публикации за корупционен скандал, в който е замесен еквадорския президент Ленин Морено. Морено обвинява WikiLeaks, че стоят зад изтичането на документи, показващи негови и на семейството му връзки с незаконни схеми на панамската инвестиционна фирма  INA Investments. В своя реч във вторник президентът заяви, че WikiLeaks са отговорни за прихващането на лични телефонни разговори и публикуването на снимки от дома му. Морено не представи никакви доказателства за това, а изтеклите документи не са публикувани на сайта на WikiLeaks.

По думите му това поставя Асанж в нарушение на “протоколното” споразумение, което му позволява да остане в посолството, като в замяна на това да не коментира политически въпроси. Еквадор спря интернета и всички други комуникации на Асанж преди повече от година, освен това той вече не е действащ редактор в сайта.

WikiLeaks отрича обвиненията и определя заявленията на Морено като “пълна лъжа”. Организацията подчертава, че е съобщила за обвиненията за корупция в своя Twitter едва след като еквадорските съдебни власти са започнали разследване по въпроса. “Ако президентът Морено иска незаконно да отнеме убежището на издател бежанец, за да прикрие корупционен скандал с офшорки, историята няма да го запомни с добро”, се казва в изявлението на WikiLeaks. Асанж получи еквадорско гражданство през декември 2017 г. и не може да бъде екстрадиран законно, тъй като конституцията на страната забранява екстрадирането на нейни граждани.

Журналистът Джон Пилджър призова хората да напълнят улицата пред посолството, за да защитят Асанж и да покажат “солидарност с един смел човек, чиято борба трябва да докосне всички нас”. Пред сградата на посолството има постоянен палатков лагер от активисти, които се надяват да спрат потенциалния арест на Асанж.

Асанж получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. заради опасенията, че ще бъде екстрадиран в Швеция и след това в САЩ, където ще бъде съден за публикуването на секретни документи. Шведската прокуратура свали обвиненията срещу него за сексуални посегателства, но британският съд отказва да отмени заповедта за ареста му  заради неявяване в съда. През миналата есен погрешка копиран текст в съдебни документи потвърди опасенията на Асанж и привържениците му, че срещу него се води таен процес в САЩ. Преди месец Челси Манинг, която предостави на WikiLeaks изобличаващи документи за действията на САЩ в Ирак и Афганистан, отказа да свидетелства пред полусекретно жури, разследващо WikiLeaks, и бе вкарана отново в затвора, като до този четвъртък бе държана в изолатор.

Облаците над Асанж започнаха да се сгъстяват със смяната на властта в Еквадор и САЩ. Администрацията на Обама се отказа да съди WikiLeaks заради опасността този прецедент да се използва срещу всеки журналист и медия, публикували изтекли документи. Екипът на Тръмп обаче засили усилията за унищожаване на WikiLeaks и разправа с източниците на информация, включително като оказва натиск върху новия президент на Еквадор Ленин Морено, който е доста по-сговорчив от предшественика си.

Ожесточеното преследване срещу Асанж  вероятно е свързано и със стремежа на Белия дом да противодейства на обвиненията, че Тръмп е спечелил изборите благодарение публикуваните от WikiLeaks имейли на Хилари Клинтън. От своя страна Демократическата партия също се опитва да намери изкупителна жертва за загубата си през 2016 г. и заведе дело срещу WikiLeaks. Поради политическите си обвързаности много от големите издания в САЩ, които публикуваха документите на WikiLeaks и дори печелеха отличия за това, също са настроени срещу Асанж – макар че осъждането му може да доведе до опасен за самите тях прецедент. Поради това, ако той бъде екстрадиран в САЩ, не може да очаква подкрепа от високо политическо или дори медийно ниво.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар