Правителството крие на колко инвалиди е взело парите

Здравният министър отказва да отговори по същество на депутатски въпрос за броя на засегнатите от „реформата на ТЕЛК“. Ананиев се оправдава с електронна система, която не обобщавала такива данни. А скоро ще трябва да представи оценка за въздействието, която при липсата на данни вероятно ще се прави с хвърляне на боб или гадаене на кафе

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се усмихва на депутатите от опозицията. Снимка: „Барикада“

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по същество е отказал да отговори на писмени въпроси, зададени му от народен представител. Питането на Виолета Желева от БСП се отнася за броя на хората с увреждания, чието финансово подпомагане вече е спряно или е намалено в резултат от промените в Наредбата за медицинската експертиза, влезли в сила от август 2018 г.

Благодарение на тях при определянето степента на инвалидизация вече се взима предвид само основното заболяване, но не и съпътстващите. Така хората масово губят право на подпомагане или слизат в по-ниска група, което е свързано и с намаляване на финансова помощ към тях. Лекари от ТЕЛК всекидневно регистрират поне по няколко такива случаи, включително на хора с ампутирани ходила, които слизат от първа в трета група.

Наредбата беше променена под предлог за борба с „измамите с инвалидни пенсии“ като лидери от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не криеха намеренията си така да спрат подпомагането на около 150 000 души, наричани от тях „фалшиви инвалиди“. Очаква се до три години всички граждани с някаква степен на инвалидизация да се извървят за преосвидетелстване пред ТЕЛК.

Венцислава Дудева и нейният син Виктор са едни от хилядите граждани, които вече загубиха всякакво подпомагане вследствие от променената Наредба за медицинската експертиза. Стъпалото на 15-годишния ученик е премазано в автомобилна катастрофа. Снимка: „Барикада“

Виолета Желева е депозирала въпросите си в края на декември. Ананиев не ѝ е отговорил в регламентирания срок от 7 дни, а чак на 10 януари. Чакането щеше да си заслужава, ако отговорът съдържаше поне някакви данни. Но вместо да отговори конкретно на депутатката, здравният министър я уведомява, че през 2013 г. е създадена интегрирана „Единна информационна система на медицинската експертиза в Република България“ (ЕИСМЕ). Системата, която е изградена с европейски средства, е „в отговор на изискването на ЕС за създаване на електронно правителство“.

„ЕИСМЕ е он-лайн система, уеб базирано приложение с трислойна архитектура, със сертификати по международен стандарт ISO/IEC 15408/2005“, продължава министърът в изключително небрежния си и формален отговор, в който могат да се видят сляти или пропуснати думи. След порой от ненужна информация, стигаме до най-важното: „интегрираната“, „сертифицирана“ и „трислойна“ система (за която са похарчени почти 800 000 лв.) не съдържа исканата от депутатката информация! „Такава статистическа справка върху съществуващата база данни на ЕИСМЕ е възможна след разработване на допълнителен софтуер, в процеса на бъдещо надграждане на информационната система“, пише Ананиев, с което реално отказва да предостави информацията, въпреки че неговите подчинени със сигурност разполагат със сурови данни и биха могли да ги обработят и без електронна система.

Признанието на здравния министър идва в момент, в който блокира поредната електронна система в държавата – тази за издаването на лични документи и шофьорски книжки. Преди това за дълго отказаха системите за издаване на електронни винетки и Търговският регистър. Сега се оказва, че така нареченото ни „електронното правителство“ се състои от още една система – ЕИСМЕ, която не може да обобщи базови данни. И не е ясно как без да разполага с тях правителството въобще е в състояние да взима адекватни решения.

През април м.г. хиляди хора с увреждания протестираха пред МС, защото се досещаха какво ги чака, въпреки увъртанията на властта, че реформата няма да засегне граждани с тежки здравословни проблеми. Снимка: „Барикада“

Но да се върнем на проблема на хората с увреждания. При промяната на Наредбата за медицинската експертиза беше обещано, че до 6 месеца от влизането ѝ в сила ще бъде направена оценка на въздействието. И така стигаме до най-куриозната част: в отговора си до депутатката Желева министър Ананиев потвърждава този ангажимент. По думите му е създадена необходимата организация, така че оценката да бъде извършена в срок и да „бъдат предприети съответните действия“. Остава загадка обаче как правителството ще направи такъв анализ на важна реформа, без да разполага с (или поне без да оповестява) данни колко хора са засегнати от въпросната реформа. Може би оценката ще се прави с хвърляне на боб или с гадаене на кафе?

Съдейки по отговора на министър Ананиев на питане от народен представител, можем смело да предположим, че обещаната „оценка“ ще бъде също толкова формална и куха. Докато в следващите три години стотици хиляди български граждани с тежки здравословни затруднения ще губят подпомагането си тихомълком, поетапно и без много медиен и политически шум…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар