Доходите от труд нарастват с 10.6% след увеличението на минималните и учителските заплати

Заплатите в туристическия сектор остават най-ниски и нарастват по-бавно от средните за страната, оставайки с 41% под тях. Работниците в този сектор, както и в селското стопанство, рядко са заети целогодишно, което допълнително подкопава доходите им.

Сезонните работници получават най-ниските заплати и най-несигурните позиции. Снимка: Барикада

Двуцифрен ръст на заплатите на годишна база отчитат от НСИ през последното тримесечие на 2017 г. Средните брутни заплати достигат 1095 лв., като за частния сектор са 1081 лв., а в обществения – 1138 лв.

В сектор “Образование” увеличението е най-внушително – 18,5% спрямо края на предходната година, следван от „Административни и спомагателни дейности“ с 14.4%.  Най-зле платения сектор продължава да бъде “Хотелиерство и ресторантьорство” със средни брутни заплати от едва 647 лв., които са нараснали с 7.8% за една година. Това обаче се дължи основно на увеличението на минималната заплата с 9.5% в началото на 2017 г., което е изтикало най-ниските заплати в сектора нагоре.

Покрай протестите против разширяването на ски зоната в Национален парк “Пирин” правителството защитава решението си с тезата, че се грижи за поминъка на местните, но заплатите на работещите в туристическия бранш са с 200 лв. по-ниски от следващия най-зле платен – сектор “Строителство” с 847 лв. Най-високи остават заплатите в медийната и комуникационна сфера (2448 лв.), производство и разпределение на енергия (1808 лв.) и финанси и застраховане (1783 лв.)

Интересното е, че за първите девет месеца от 2017 г. доходите от труд нарастват с едва 4.7%, което се дължи основно на увеличението на минималната заплата. В образователния сектор те дори намаляват минимално за този период. През последното тримесечие обаче ръстът на доходите се удвоява и достига 10.6% за годината.

Голяма част от това увеличение е отбелязано през декември, когато част от фирмите изплащат бонуси и предизвикват сезонно изкривяване. В резултат статистиката обикновено отчита спад в доходите през януари и февруари, както се вижда и от долната графика:

Броят на наетите на трудов договор се увеличава минимално на годишна база с 0,2% (5400 души), но спада спрямо третото тримесечие. Отливът се дължи главно на туристическия сектор и селското стопанство, което значи че част от сезонно наетите работници така и не намират позиция през зимата. Заплатите за този вид труд и без това са сред най-ниските, но по този начин годишните доходи на сезонните работници спадат допълнително. Заетите в сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” са били около 144 хил. през летните месеци, но спадат до 106 хил. през декември.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар