В категории:България

140 работници в Дупница отново без заплати

От ноември миналата година служителите в обувна фирма не са получавали трудовите си възнаграждения, а от януари не ходят на работа, защото фирмата е в процедура по престой. Инспекцията по труда извършва проверка, но засега не може да открие новия управител – италиански гражданин, който не е в България.

Снимка: Pixabay.com

Новата 2018 г. започва с нов случай на неизплатени трудови възнаграждения, въпреки че през миналата година ощетени граждани от няколко предприятия проведоха серия от протести и успяха да извоюват от парламента някои законови промени в тяхна защита.

От месец ноември насам своите заплати не са получавали около 140 служители на обувната фирма “А.М. shoes”. От началото на годината предприятието е в процедура на престой и работниците не ходят на работа, а на 17 януари получават съобщение, че фирмата прекратява дейността и пари няма. Това принуждава работниците да се обърнат към Изпълнителна агенция „Инспекция по труда“ (ИА ГИТ) в Кюстендил и към омбудсмана Мая Манолова.

„Взели сме само аванс, а на 22 ноември получихме 60 лева. Това бяха пари във формата на ваучери. Тогава беше последното плащане. Няколко пъти ни бяха обещавани пари. Вчера се събрахме и разбрахме, че фирмата спира дейност и пари няма“, твърди един от недоволните работници, цитиран от „Монитор“.

„Монитор“ и „Дарик“ посочват, че фирмата има италиански собственик – Джовани Габриеле – същият, който стои и зад обявената в несъстоятелност през миналата година фирма „Абонданца“, ощетени работници от която също водиха дълга битка за своите изработени, но неизплатени възнаграждения.

“Вчера ни обявиха, че фирмата спира дейност. Научихме го от обаждане на някаква секретарка от Италия. Снощи е сменен и пълномощника на собственика. Не сме получавали заплатите от ноември месец. Не ни греят обещания, че ще си вземем парите. Голяма част от нас изплащат кредити, вече ни застрашават запори на имуществото ни ”, коментираха пред „Монитор“ още протестиращите в Кюстендил на 18 януари.

За случая потвърдиха и от пресцентъра на Инспекцията по труда, откъдето посочват, че е стартирана проверка и ще бъдат наложени предписание за изплащане на дължимите възнаграждения. Оказва се обаче, че въпреки промените, в законите все още има достатъчно вратички, които в крайна сметка ощетяват работниците.

„Днес екип на дирекция „Инспекция по труда“ Кюстендил отново посети предприятието, за да бъдат съставени актове. Установено е, че то е затворено и не е открит представител на работодателя. При повторна справка в Търговския регистър, свързана с продължаването на проверката, е установено, че часове след стартирането ѝ, е вписан нов управител на дружеството – италиански гражданин, за когото към момента няма данни да пребивава в България. Това обстоятелство възпрепятства в голяма степен ефективността на административното производство. Въпреки това, контролните органи на Агенцията ще продължат да полагат усилията да защитят трудовите права на работещите в рамките на своите правомощия. При необходимост ще се търси съдействие и на други държавни институции“, пишат от пресцентъра на Инспекцията по труда.

От там потвърждават, че предприятието е в престой от началото на годината, за който е издадена заповед. Според законодателството, при престой по вина на работодателя, той дължи възнаграждения за времето на престоя. „Не е установено плащане на възнагражденията за месец ноември. На управителката на дружеството е връчено предписание за изплащане на възнагражденията в кратки срокове“, посочват от ИА ГИТ. За заплатите за декември работодателят все още има срок до 25 януари.

Цитиран от „Фокус“ Йордан Маринов, представител на работния колектив обясни, че фирмата съществува от дълго време, а към нея са преминали и други работници на фалирала вече друга шивашка фирма. По думите му от 2 януари фабриката вече не извършва дейност.

“Вярваме на омбудсмана Мая Манолова, която преди застана зад нас и разчитаме на подкрепата ѝ и сега. Изпратили сме писмо и до Министерството на труда и социалната политика”, казаха още работниците в “А.М. shoes”, цитирани от „Дарик“. Те искат само да получат заплатите си и ако фирмата спира работа да бъдат съкратени, за да отидат на Бюро по труда. Според медията към този момент няма подадено официално уведомление до Инспекцията по труда, че “А. М. shoes”, ще прекратява дейността си.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар