В категории:България

БСП срещу БСП в шизофренен двубой – победи популизмът

В опит да следва истеричните настроения в социалните мрежи, партията на Корнелия Нинова се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция. Но само преди седмици БСП настояваше за „бърза ратификация“

Когато заговорим за честа смяна на решенията в българската политика, обикновено се сещаме за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Нека обаче не забравяме, че думата „катарзис“ бе вкарана в политическия жаргон у нас не от кого да е, а от бившия лидер на БСП Сергей Станишев – по адрес на Делян Пеевски. Достатъчно мастило е изписано и за прословутото решение на партията относно плоския данък. И ако Станишев вече е сравнително далеч от родната политика (донякъде включително и заради споменатия случай), то и без него БСП се справя добре във въртеливите политически движения. Особено в последно време.

Последният добър пример за това е позицията на партията относно ратификацията на Истанбулската конвенция. След известно мълчание, в което вероятно бяха проследени обществени настроения, с прессъобщение и коментар на Корнелия Нинова във „Фейсбук“ от БСП обявиха, че „не подкрепят ратификацията“ на въпросния документ. Ще оставим настрана малката техническа подробност, че решението бе обявено като „позиция на Изпълнителното бюро“, което би трябвало да е подчинено на Националния съвет на партията, а той не се е събирал да взима подобно решение.

Проблемът е по-голям и той се корени във факта, че само преди месец партията е на коренно противоположна позиция – „за“ ратификация на Истанбулската конвенция. На 8 декември в Смолян социалистите се събират на двудневна кръгла маса, озаглавена „Насилието през очите на жената“. Събитието е организирано от БСП – София (откъдето впрочем е депутат лидерът на партията Корнелия Нинова) и колегите им от Смолян, а по-конкретно – от Обединението на жените социалистки в БСП.

„Жените социалистки от София и Смолян поискаха бърза ратификация на Истанбулската конвенция“, гласи заглавието на новината за събитието, качена на официалния сайт на най-голямата партийна структура на БСП. Мероприятието е отразено с редица снимки и подробен репортаж. Научаваме, че на него присъстват депутатите Дора Янкова и Иво Христов, бившият зам.-министър на образованието Ваня Добрев, бившият депутат Христо Монов, както и множество други партийни функционери от „Позитано“ №20.

„Участниците във форума се обединиха около предложението депутатите от „БСП за България“ да съдействат за максимално бързото ратифициране от Народното събрание на Истанбулската конвенция“, съобщава въпросният материал.

Събитието е отразено и от партийния вестник „Дума“, където подзаглавието гласи: „Дамите от БСП в София и Смолян призоваха управляващите да ратифицират Истанбулската конвенция“. Няколко реда по-надолу можем да прочетем, че „всички присъстващи се обединиха около тезата, че е крайно време България да ратифицира Истанбулската конвенция, така както са направили повече от 20 страни членки в ЕС.“

Освен любимецът на консервативното крило в БСП проф. Иво Христов, който е сред въпросните присъстващи на форума, обединени около настояването си за „бърза ратификация“ на Истанбулската конвенция, на форума присъства и адвокат Милена Кадиева от фондация „Джендър алтернативи“. Без да навлизаме в подробности ще припомним, че именно българският превод на думата „джендър“ стои в основата на горещия спор за „третия пол“, който уж присъствал в конвенцията. Изказването на Кадиева също е подробно отразено от „Дума“. „Хората, които управляват сега, нямат за приоритет женските права“, констатира тя, визирайки все още липсващата ратификация на Истанбулската конвенция. Документът е изготвен от Съвета на Европа и цели предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие. „Миналата година правосъдният министър Екатерина Захариева го подписа от името на България, но така и не го ратифицира“, четем на страниците на вестника.

Дали това изказване е посрещнато с аплодисменти от присъстващите? Можем само да предполагаме.

Въпросната кръгла маса с участието на настоящи депутати, алармираща за забавянето на ратификацията на Истанбулската конвенция, е ключов, но не е и единствения случай, в който от БСП са на позиция противоположна от тази днес. На 25 ноември, когато се отбелязва Световния ден срещу насилието над жени и деца, габровският депутат от БСП Кристина Сидорова присъства на дискусия във Враца. „Пред всички присъстващи тя сподели, че ратифицирането на Истанбулската конвенция е една от най-важните задачи, които трябва да изпълни българският парламент“, известява ни официалният сайт на габровската структура на партията.

Сложните взаимоотношение между БСП и Истанбулската конвенция могат да бъдат проследени още по-назад – в навечерието на 8 март 2015 година, социалистките от Габрово отново обръщат внимание на проблема с насилието над жени в България и ясно посочват конвенцията като един от документите, който трябва да бъде приет за справяне с проблема. „Със специално изработени флаери те апелират за незабавно предприемане на действия за подписване и ратифициране от България на Истанбулската конвенция“, четем на сайта на организацията.

Инициативите на БСП в подкрепа на конвенцията, която днес Корнелия Нинова вече не харесва, стигат и до внасяне на подписка в Народно събрание на 13 декември 2017 година. Информацията за това предстоящо събитие може да бъде открита в агенция „Фокус“. „В Народното събрание Обединението на жените социалистки област Пловдив ще внесе подписка за ратификация на Истанбулската конвенция“, известява ни агенцията, най-вероятно на база изпратено от пресслужбата на партията съобщение. Уви в този ден БСП и ДПС обявяват, че ще внасят вот на недоверие, а освен това медийното внимание е съсредоточено към гласуването на ключови промени в Кодекса на труда и мероприятието не е отразено от парламентарните репортери.

Корнелия Нинова на среща с „Български фонд на жените“. Снимка: Профил на Корнелия Нинова във фейсбук

От сайта на БСП научаваме, че в същия ден се е състояла среща на Корнелия Нинова с представители на „Български фонд на жените“ (БФЖ). Макар в новината Истанбулската конвенция да не се споменава изрично, въпросната организация е яростен защитник на ратификацията и от години работи това да се случи и в България, а на 4 януари излезе и остра позиция по темата.

Финален акцент е гласуването на евродепутатите, излъчени от БСП. На 12 септември 2017 година в залата в Европейския парламент присъстват трима от четиримата представители на партията – Сергей Станишев, Петър Курумбашев и Момчил Неков, като и тримата гласуват „за“ конвенцията. (Любопитна подробност е, че единственият глас против е на Андрей Новаков от ГЕРБ, а един от най-шумните противниците на конвенцията на родна територия Ангел Джамбазки се въздържа).

Всички тези събития поставят важни въпроси пред депутатите от БСП, жените в партията, партийните структури и ръководството преди предстоящото гласуване в парламента. Въпроси, свързани с политическата последователност и морал. Въпроси относно това какво печели и какво губи партията, когато се лашка популистки в крайности в опита си да следва вятъра.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар