В категории:България

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху мораториума за нови лекарства

Управляващото мнозинство не прие аргументите на държавния глава, че предвидена икономия от около 25 млн. лева ще се случи с цената на нарушаване на основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Снимка: Архив

Комисията по бюджет и финанси към 44-тото Народно събрание отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху част от бюджета на НЗОК заради предвидения мораториум върху нови лекарства, предаде БГНЕС.

Депутатите приеха повторно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, като за него гласуваха 12 народни представители, 6 бяха против, а 1 се въздържа. Така на практика бе преодоляно президентското вето, което бе наложено в края на миналата седмица от държавния глава. През уикенда граждани излязоха на протест срещу предвидения мораториум.

Според държавният глава се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, посочва Румен Радев в своите мотиви.

“Смятам, че балансът, който е направен, чрез бюджета на НЗОК, който беше приет в бюджетна комисия за втори път е правилният баланс. Смятам, че няма основания да се счита, че някой ще бъде пренебрегнат или ощетен от този бюджет”, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, след като бе отхвърлено президентското вето.

През уикенда недоволни граждани протестираха срещу наложения мораториум.

Очакваната икономия от тази мярка е 25 млн.лв. или 0.6% от бюджета на касата за 2018 година, но според недоволните от решението граждани така се засягат не само страдащите от нелечими досега заболявания, за които бива изработен нов медикамент, но и потенциално всички пациенти, тъй като те са лишени от най-новите подобрения във формулите на вече съществуващи лекарства, каквито се правят постоянно.

Наложеното вето ще трябва да бъде гласувано окончателно от пленарната зала, като най-вероятно това ще се случи още утре, 13 декември. Организаторите на съботния протест призова за нови протестни действия пред парламента в деня, в който ветото влезе за разглеждане.

Ако мнозинството преодолее ветото върху бюджета на НЗОК, това ще означава четвърти неуспешен опит на държавния глава да спре даден закон. Първото бе срещу вечните концесии, второто бе заради премахната втора инстанция при обжалване по закона за околната среда, а третото – върху промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. За да бъде преодоляно президенското вето са необходими поне 121 гласа, като в пълния си състав управляващата коалиция от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ разполага с крехкото мнозинство от 122 народни представители.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар