В категории:Рикошет

Хърсевизмът е опасен за вашето здраве

Преди две години Емил Хърсев предложи да решим проблемите на пенсионната система, като вдигнем възрастта за пенсиониране до 70 години. Така половината пенсионери щели да умрат преди пенсия, което да балансира система, обяви съвсем сериозно Хърсев. Вместо след подобна нечовешка глупост да е забравен от медиите завинаги, той продължава да се изявява като „експерт“ в сутрешни блокове, а анализът му се свежда до нелепи подмятания на висок тон и прекъсване на събеседника.

Емил Хърсев. Кадър: „Нова телевизия“

„Това е скъпо, много скъпо! Натоварвате администрацията! Няма да стане! Това е връщане към практики от 50-те години! Не, още по-лошо – към 14-ти век! В Европа го има навсякъде, но те не разбират нищо! Вие сте нахалници! Как си позволявате да искате промени? Този въпрос вече е приключен!“, покрещя тази сутрин в ефира на „Нова телевизия“ финансисът Емил Хърсев.

Вечният експерт по всички въпроси в държавата се опита да заглуши ефира и своя събеседник, като не спря да вика, да го прекъсва и да говори през него. Още по-грозно изглежда отстрани поведението на Хърсев, когато срещу него стои дама. Поканената да представи инициативата „Да спрем машината за неравенството! За справедливи данъци“ в студиото Ваня Григорова от „Солидарна България“ на няколко пъти трябваше да се моли на водещия Виктор Николаев да получи възможност да си довърши изречението.

Виж кой говори

Наглото и невъзпитано поведение на Емил Хърсев не е най-големият проблем. Пък и не е изненада – за господинът това е традиция и стандарт. Уви, редакторите на големите български телевизии, онлайн издания и печатни медии продължават да разчитат на „експертизата му“, особено когато си поставят за цел да създадат скандал около даден казус, който иначе им звучи твърде „сухо“. В нормална медийна и обществена обстановка, Емил Хърсев не би трябвало да припарва до телевизионно студио, а снимката му да стои с огромен надпис „НЕ“ в редакциите на всяка една медия, която подбира гостите си.

Такова би трябвало да бъде отношението към човек, буквално предложил „Окончателно решение на пенсионерския въпрос“ по примера на Адолф Хитлер. Сравнението не е пресилено. В интервю за вече несъщестуващия в-к „Преса“ от март 2015-та година, Емил Хърсев заяви напълно сериозно, че вижда решението на проблема с пенсионната система у нас като… направим така, че половината пенсионери в България измрат без да получат пенсия.

„Уважаваният експерт“ предложи вдигане на възрастта за пенсиониране в България до 70 години. И добави: „Така половината от нас ще си отидат от този свят без да са получили пари, но тези, които ще доживеят годините, ще получат това, което им се полага, за да живеят нормално. Така системата ще се балансира“.

Воала! Да живее балансираната система и международното положение!

Подобна нечовешка глупост би трябвало да уреди на нейния автор вечно медийно забвение и подигравки до скорошния край на славната му кариера на „водещ финансист“, но уви – не и в България днес. Вместо това, човекът предложил да оставим милион пенсионери да си отидат, докато все още ходят на работа, е канен да „анализира“ актуални предложения в най-гледаните телевизионни предавания, какъвто несъмнено е сутрешният блок на „Нова телевизия“. А бръщолевенията му да се представят като „експертен коментар“.

За десетте минути, в които се опита да надвика Ваня Григорова в студиото, Хърсев не се позова на нито едно реално международно изследване, не цитира никакви данни и статистики, не показа никакво познаване на темата по същество. Всичко, което Хърсев стори в ефира, беше да гледа лошо, да отрича всичко и да прекъсва събеседника с неадекватни включвания.

Първо „експертът“ обясни, че предложението за въвеждане на необлагаем минимум поне до нивото на минималната работна заплата било „логично“, но имало един проблем – нямало кой да следи за изпълнението му, понеже било „много скъпо“. Хърсев се оказа изключително загрижен за средствата в държавната администрацията и работните задължения на приходната агенция и скочи да я брани. Припомняме му, че зависимостта е обратна – не обществото трябва да работи за администрацията, а тя – за него. Ако дадена мярка е добра за обществото и икономиката, то е безумно да бъде отхвърляна с аргумента, че „това ще затрудни администрацията“.

Още повече, че за пореден път ни се налага да откриваме топлата вода – сякаш ще бъдем първата държава в света, която се изправя пред непосилната задача да администрира необлагаем минимум. Уви, това просто е поредната глупост – не само, че топлата вода отдавна е открита, но и нещо повече – България е единствената държава в Европейския съюз, гражданите на която се къпят със студен душ. Само у нас няма необлагаем минимум върху доходите на физическите лица. Но на този аргумент (хванете се здраво, за да не паднете) експертът Хърсев отговори (по-правилно е да се каже – извика) с изречението: „Не ми говорете за практики, налагани 14 век!“. С което буквално обяви, че всички останали страни-членки на съюза живеят в 14 век.

„Възможно“ според него било и въвеждането на намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост, но било „глупаво“. Да се чудят отново над 500 милиона европейски граждани как може да са толкова глупави, че да приемат това, тъй като и в това отношение България е единствената страна в ЕС без намалени ставки за стоки като хляб, мляко, детски храни, лекарства, учебници и други. Очевидно е, че Емил Хърсев е по-умен от експертите във всички други европейски правителства. За да подкрепи своята правота той цитира евродиректива, принцип на която бил „унифицирането“. Сам призна, че тя „допускала наличието“ на диференциравни ставки, но се опита да подведе зрителите, че те били само заварени. И дори изрази „съжаление“, че „20 години не се променяли“.

Пусти, глупави европейци, защо не слушате Емил Хърсев?

Псевдоекспертната му тирада продължи с твърдението, че „няма различна ставка за ДДС на туризма у нас“. После се оказа, че всъщност все пак имало, но дори това било много („имаме увеличен данък“) защото туризмът е експортен отрасъл и „нормалното би било изобщо да не се облага“. Първоначално бил въведен само в малка степен, а след това изцяло за сектора, а причината отново била „улеснение на данъчната администрация“. Горката! Междувременно Хърсев се оказа изключително загрижен и че диференцирани ставки, каквито се прилагат в цяла Европа, щели „да изкривят системата“.

При поредния опит на Ваня Григорова да каже, че всъщност инициативата призовава България да влезе в стандарта на Европейския съюз, Хърсев подскочи, че това било „нахалство“. Този въпрос вече бил обсъждан многократно и бил решен от управляващите, които „за щастие“ (пита се чие щастие) не се вслушвали в подобни призиви. Експертът измести с 4-5 века и хронологията на събитията – ако в началото на разговора това бяха практики от 14 век, то към края му се станаха „от 50-те години“.

Горе-долу толкова е голяма дупката в икономическата мисъл на експерти като Хърсев, чиято единствена останала компетенция се свежда до способността да крещят по жени рано сутрин и да предлагат чудни решения за българските пенсионери. Въпросът е докога ще ги търпим? На нас отдавна ни писна.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар