В категории:България

Мизерни заплати и условия изкарват на активен протест борци срещу градушките

„Повече от 10 години сме на минимална заплата, без увеличение. Работната ни смяна е по 36 часа, а условията са мизерни – няма ток, няма течаща вода. Битовата база е на над 40 години. Работим в стари фургони, в които температурата надвишава външната до късните нощни часове“, твърди един от служителите. Натиск, мизерни условия, ниско заплащане и нескончаеми лъжи – така може да се обобщи ситуацията за хората, които ни пазят от градушки.

Снимка: Wikimedia Commons

Служители на ракетните полигони за борба с градушките в областите Пловдив, Пазарджик и Плевен ще протестират на 3 юли срещу ниско заплащане, неподходящи условия на труд и упражняван натиск. Новината потвърди за Радио „Фокус“ – Пловдив Денко Бончев, ракетострелец към команден пункт за борба с градушките в село Поповица.

По думите му точно в 08:00 часа на 3 юли служителите на ракетните площадки в пловдивските села Поповица и Голям чардак, в пазарджишкото село Гелеменово, както и тези в Плевен ще изключат пултовете и ще преустановят своята дейност.

„Ние няма да следим за въздействие, няма да изстрелваме ракети и има огромна вероятност да паднат градушки“, посочи Бончев. Ракетострелецът обясни, че недоволството сред служителите на полигоните ескалира, тъй като всяка година им се дават празни обещания за увеличение на заплащането и за подобряване на условията за работа.

„Повече от 10 години сме на минимална заплата, без увеличение. Работната ни смяна е по 36 часа, а условията са мизерни – няма ток, няма течаща вода. Битовата база е на над 40 години. Работим в стари фургони, в които температурата надвишава външната до късните нощни часове“, посочи Денко Бончев.

Той обясни още, че в началото на активния сезон директорът на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ е обещал увеличение на заплатите на служителите с 20%, като е казал, че ще напусне поста си, ако това не се случи. „Непрекъснато лъжа след лъжа. Сега обещанията са за среща на министерско ниво и подписване на споразумение за увеличение на заплатите, но на никой не е ясно кога това ще стане реалност. През цялото време ни се обяснява, че няма законов начин да ни бъдат увеличени заплатите“, коментира Бончев.

На въпрос дали има вероятност протестните действия да бъдат отменени, ракетострелецът отговори, че служителите на полигоните за борба с градушките са отворени за диалог и решение на проблема, стига да се гарантира увеличение на заплатите им. „Не вярвам да има развитие, така че на 3 юли ще преустановим работата си. Ще се съберем на полигона в село Поповица, като там ще дойдат и колегите ни от командния пункт в село Голям чардак. Служителите от Плевен най-вероятно ще протестират там, тъй като са доста далеч“, обясни той.

Натиск, мизерни условия, ниско заплащане и нескончаеми лъжи. Всеки път ни се обещава нещо да се промени, но догодина. Ние предложихме да ни съкратят и сезона да приключи на 3 юли, ако не могат да удовлетворят условията ни. Те не са съгласни да спрем работа, тъй като започва жътва. Ние пазим жътвата и след това предполагам, че ще ни изгонят всички“, каза още Денко Бончев.

Преди седмица министър на земеделието Румен Порожанов обяви, че е поел ангажимент искането за 20% увеличение да бъде изпълнено и да влезе в сила от 1 юли. „Една от темите, които обсъждаме и в момента с ръководството и с двата основни синдиката към агенцията, е възнаграждението на служителите. Тези, които са на площадките получават минималната работна заплата от 460 лева“, обясни той. „Тяхното искане е за 20% увеличение и морално го подкрепям. Само от минималната работна заплата не са достатъчни възможностите за осигуряване на нормален начин на живот за всеки гражданин“, заяви Порожанов, цитиран от „Фокус“. „Агенцията има своите проблеми и те не са от вчера. Ежегодно са свързани с осигуряване на ресурс за закупуване на ракети, с осигуряването на възнагражденията на служителите“, коментира министърът.

Тогава той посочи, че все пак е изпълнено другото им искане – на площадките да работят по трима, вместо по двама души. „Темата относно възнагражденията е отворена и ще направя всичко възможно да бъде увеличено от 1 юли в рамките на законовите възможности“, каза Порожанов, но изглежда „всичко възможно“ не е било достатъчно.

Протестът на 3 юли ще бъде втори за тази година, след като през април на полигоните в Монтана служители отново протестираха. Искането им тогава бе същото – 20% увеличение на заплатите, но обещанието това да се случи засега не е изпълнено. Служителите предупреждават, че ако спрат работа, щетите върху земеделието могат да бъдат за милиони.

Зърнопроизводители вече изразиха притеснението си заради готвените протести на служителите Агенцията за борба с градушките. „Ако се преустанови защитата, ние ще се чувстваме незащитени и ще може да загубим реколтата. Колегите са притеснени и апелираме за трезво мислене и постигане на удовлетворяване на исканията на служителите. Разчитаме на трезвото съзнание и от двете страни относно служителите на изпълнителна агенция Борба с градушките и адекватни реакции от страна на Министерството на земеделието да могат да изпълнят поне част от исканията им“, заяви пред БНТ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов преди седмица.

На 8 юли 2014 година мощна градушка удари София и околностите, като причини щети за милиони не само върху земеделието, но и върху движима и недвижима собственост на хиляди столичани. Заради съборено от градушката дърво в Борисовата градина, градушката от 2014-та година отне и живота на 70-годишен мъж.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар