В категории:България

Българските пенсионери – най-депресираните пенсионери

6,7% от всички жители на ЕС изпитват депресивни симптоми в сравнение с 7,9% в България, което не е особено голяма разлика. Разликата обаче идва, когато погледнем същите данни за възрастните хора

 

Снимка: Барикада

Изпитвате ли постоянно чувство за безнадежност и отчаяние? Чувствате ли се изтощени или със значително занижено желание да правите каквото и да е? Изпитвате необяснимо чувство за вина или безполезност? Това са едновременно симптоми за тежка депресия и за това, че сте… пенсионер в България.

Данните на Евростат показват, че 6,7% от всички жители на ЕС изпитват депресивни симптоми в сравнение с 7,9% в България, което не е особено голяма разлика. Не като в Унгария и Португалия, където над 10% от населението е в такова положение. На другия полюс пък са Хърватия, Словакия и Чехия с по-малко от 4%. От данните се вижда ясна корелация между нивото на образование и депресивните симптоми: те засягат 12,9% от българите със основно или по-ниско образование срещу само 5,1% от висшистите.

Една значителна част от причината за тази връзка несъмнено се крие в простия факт, че висшистите получават по-високи доходи, така че проблемът едва ли може да бъде изкоренен само с повече образование и повече квалификация, защото пак ще трябва някой да върши и работата, за която сега се плаща твърде малко. И което е сигурно – един ден ще трябва да се пенсионира и вероятно да свие възможностите си за пълноценен живот рязко. Поне в страните с относително ниски пенсии като България.

Статистиката показва, че сред българите в трудоспособна възраст (15-64 г.) депресивните симптоми са дори по-слабо разпространени от средноевропейските нива, засягайки само 5% от хората в тази категория.

Когато обаче се фокусираме върху хората над 65 години, нещата се променят рязко, а България заема второто място в тази негативна класация с 17,2% засегнати след Унгария (19,1%) при средно 9,2% за 28-те страни от ЕС. Нещата се влошават, когато обърнем внимание само на “тежките депресивни симптоми”, при които България (9,9%) измества Унгария (7,6%) от “първото” място при възрастните хора.

За съжаление, ситуацията с напредването на възрастта у нас става още по-лоша. България е на първо място в ЕС по разпространение на депресията сред хората над 75-годишна възраст – 27,7% при средно 12,5% за всички страни от съюза. Тежките депресивни симптоми в тази възрастова група засягат 14,9% в България при средно три пъти по-малко за ЕС. При пенсионерите у нас се минимизират и големите образователни различия, които очертахме по-горе, което значи, че добрата диплома не гарантира спокойни старини.

В същото време 1,5 млн. от най-бедните българи са пенсионери, т.е. с чист доход от поне 563 лв. средно на човек от домакинство, като 40% от тях получават под 200 лева на месец.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар