В категории:България / Екология

„Най-зеленият град“ превръща част от парк в паркинг

Община Кюстендил планира да изсече десетки дървета и да изгради паркинг в рамките на европроект за възстановяване на парк

 

Брезовата горичка – бъдещ паркинг. Снимка: Барикада

Вместо да разширява зелените площи в центъра на града, община Кюстендил се кани да изсече част от култовата брезова горичка край художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора”. Освободеният терен ще бъде асфалтиран и превърнат в паркинг и то в рамките на европроект, наречен “Изграждане и възстановяване на зона на отдих парк Галерията”. И наистина – каква зона за отдих ще е това, ако не можеш да паркираш в нея и се налага да вървиш пеша?

Интересното е, че буквално до въпросната горичка има паркинг със същите размери като планирания, но според проекта той ще бъде премахнат и на негово място ще бъде експонирана археология. В това няма нищо лошо, ако служи за повод да се намалят колите в идеалния център на града, който е и архитектурен и археологически резерват. Още повече, ако градът иска да се промотира като “най-зелен” в България.

Месеци, след като получава приза за най-зелен град през 2014 г. в класацията на “Дарик радио”, в Кюстендил се провежда обществено обсъждане на проекта за “изграждането” на парка около художествената галерия. Не е известно какъв проект е бил обсъждан, при положение че документацията му е публикувана заедно с обществената поръчка за строителните работи две години и половина по-късно. Но на въпросното събитие не се говори за превръщане на част от парка в паркинг, а за “подземни нива за паркиране с 35 места”.

Във вече достъпния, обемен и зле сканиран файл, който трудно може да откриете, ако не знаете, че съществува, е почти невъзможно да се чете. Но ако човек се досети да превърти до 65-та страница, ще види чертеж, от който става ясно, че половината брезова гора ще се превърне в паркинг, на който дори няма 35 места. Освен старите брези, ще трябва да бъдат премахнати и около 40 новопосадени от граждани фиданки:

Тук се вижда как паркингът заема половината брезова гора до галерията. Качеството на файла е запазено – прочитането на легендата е невъзможно.

Проектът също предвижда “оформяне на комуникационна и визуална ос” от входа на сградата на областната администрация към паметника на Владимир Димитров-Майстора. Никъде не се казва защо трябва паметникът да се вижда точно от входа на тази сграда, но според местните това може да стане само чрез изсичането на няколко десетки големи дървета, издигащи се между тях.

Да намериш информация в общински сайт

В сайта на община Кюстендил е най-добре да се влиза през „Гугъл“, тъй като адресът му представлява погрешна транслитерация на името на града – “kustendil.bg”. Сам по себе си той е толкова архаичен, че дори на размазаната му заглавна снимка могат да се видят тополите в крайречния парк, които бяха изсечени със заповед на кмета Петър Паунов в началото на 2013 г.

Януари, 2013 г. Поголовна сеч на дървета, обявени за изгнили и опасни. На снимката обаче се вижда, че стволовете са здрави. Снимка: Барикада

Сайтът има търсачка, но тя е неизползваема – представете си, че „Гугъл“ ви показва резултати, но не и линкове към адресите и ще добиете представа. Ако търсачката е безполезна, логиката ще ви подтикне да разгледате менюто и там бързо ще намерите графата “Програми и проекти”, откъдето можете да изберете оперативната програма, през която се финансира търсения проект и… да откриете, че там няма нищо освен стара информация за програмите за енергийна ефективност.

Ако искате да откриете какво мисли да прави общината със зелените площи в центъра на града, трябва да се досетите да кликнете върху “Профил на купувача” – логично, нали? Отваря се нов прозорец на също логичния адрес 212.122.172.114 (не е шега).

На него се намира напълно функционална търсачка с единствения недостатък, че в нея не могат да се пишат ключови думи. Представете си, че отваряте „Гугъл“, но можете да търсите само по дата и вида на информацията, но не можете да пишете нищо – удобно, нали? Търсачката все пак дава полезна идея на попадналите там интернет изследователи: “Достатъчно е натискането на бутон „Зареди”, за да се визуализират обществените поръчки”.

Когато всички поръчки се заредят, трябва да се досетите, че парка се изгражда по проект с красноречивото име “Изпълнение на строително монтажни работи на обекти”. Най-вдясно от него има бутон “Виж”, при натискането на който изскача прозорец с документи, от който трябва да изберете “Инвестиционен проект” и после “инвестиционен проект – парк Галерията.pdf”. След като запазите файла на устройството си, трябва да го отворите, да се убедите, че е зле сканиран и като цяло нечетим, но въпреки това да превърите до 65-та страница, където на скицата се вижда, че ще има паркинг върху част от парка.

Както виждате цялата информация е достъпна, проведено е обществено обсъждане, спазени са процедурите, късно е да възразявате. Ако някой не е разбрал, че ще се сече и асфалтира, той си е виновен.

Забележка: До публикуването на статията от община Кюстендил не отговориха на въпросите на „Барикада“, защо проектът не е качен на видно място в сайта на институцията и колко ще бъдат отсечените дръвчета.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар