В категории:Африка / Свят

Масов глад в Южен Судан застрашава пряко живота на 100 000 души

Икономиката на страната е в колапс заради военните конфликти, селското стопанство е унижощено, а стотици хиляди души са застрашени от най-мъчителната смърт – поради глад. По данни на ООН около 4,5 милиона души се нуждаят от хранителна помощ, като е възможно броят им да нарастне, ако не се вземат спешни мерки.

Wikimedia Commons/Geoff Pugh

Нестихващите от години конфликти в Южен Судан докараха страната до масов глад, обявен официално в някои региони, съобщава „Гардиън“. Според ООН, войната и срутената икономика са изправили пред непосредствен риск да умрат от глад около 100 000 души.

Още около 1 000 000 души са квалифицирани като „на ръба на глада“ според Световната продоволствена програма (WFP) и други органи на ООН. Според експертите, в изключително спешен порядък трябва да бъде осигурена хуманитарна помощ, която да обърне „ескалиращата катастрофа“.

Ситуацията в Южен Судан и обявеният глад са първи подобен случай от 2011 година насам, когато това се случи в Сомалия. Според оценките повече от 250 000 сомалийци са измрели от глад в периода между октомври 2010 и април 2012 година. ООН предупреди, че и в момента три други държави са изложени на риск от глад – Йемен, Нигерия и отново Сомалия.

Гладът е обявен в Unity State – щат в северно-централната част на Южен Судан. Официалното обявяване на глад означава, че хора вече са започнали да умират от глад.

Тригодишната гражданска война в страната опустоши надеждите, че богатата на петрол страна ще просперира, когато придобие независимост от Судан в края на един от най-дългите конфликти в Африка. Unity State, който е граничен район със Судан, беше в центъра на някои от най-яростните сражения, а десетки хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си.

Жители на Южен Судан на опашка за хуманитарни помощи. Снимка: Wikimedia Commons

Освен най-спешно нуждаещите се от храна около 100 000 души, други 4,9 милиона – повече от 40% от населението на Южен Судан, също имат спешна нужда от храна и помощ, свързана с развитието на селско стопанство и осигуряване на ежедневната прехрана, сочат данните от специален доклад за продоволствената сигурност (IPC), актуализиран в понеделник и изготвен от Организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН и УНИЦЕФ. Докладът на IPC, който оценява 23 от 86-те окръга на Южен Судан изчислява, че в 14 от тях хората страдат от „остро недохранване“.

От данните, събирани през последните няколко месеца, става ясно още, че се очаква общият брой на хората в риск да се покачи до 5,5 милиона души през юли, ако не се вземат мерки за ограничаване тежестта и разпространението на кризата с храната.

„Гладът се превърна в трагична реалност в някои части на Южен Судан. Реализираха се някои от нашите най-лоши страхове. Много семейства изчерпаха всички свои средства за оцеляване“, коментира Серж Тисо, представител на FAO за Южен Судан. „Хората там са предимно фермери, а войната унищожи селското стопанство. Те загубиха своя добитък, дори своите селскостопански средства за производство. В продължение на месеци разчитаха на каквото растение успеят да намерят или на каквато и да е риба, която успеят да уловят“, добави той.

Директорът на WFP за страната Джойс Лума изтъква, че „този глад е причинен от човека“. Световната продоволствена програма и цялата хуманитарна общност се опитва с цялата си мощ да избегне надвисналата катастрофата, която преди три години изобщо не е изглеждала толкова вероятна, съдейки по тогавашните данни, обяснява Лума. „Още тогава обаче предупредихме, че хуманитарната помощ не може да постигне целите си при липса на устойчив мир и сигурност – както за хуманитарните работници, така и за засегнатите от кризата хора, на които те служат“, добави той.

Селското стопанство е основен поминък в Южен Судан. То обаче е заличено от нестихващите военни конфликти. Снимка: Wikimedia Commons

Производството на храна в Южен Судан беше опустошено от подема на насилието през миналата година, докато растящата инфлация – 800% спрямо същия период на 2015 година, направиха почти невъзможно за хората да се борят с непрекъснато повишаващите се до невъзможни нива цени на основните хранителни продукти.

Оценката на IPC е, че в други райони на страната хуманитарните операции все пак са дали положителен резултат. От своя страна WFP заяви, че планира да осигури храна и помощ при изхранването на 4,1 милиона души по време на тазгодишния „гладен сезон“ – времето, когато храната от последната реколта е изчерпана, а новите култури все още не са събрани. Освен храна ще бъдат осигурени пари и друга необходима помощ. УНИЦЕФ, според които повече от 1 милион деца в Южен Судан ще страдат от остро недохранване през тази година, планира да поеме лечението и изхранването на 270 000 деца.

Съставен от 10-те най-южни щати на Судан, Южен Судан е една от най-разнообразните в етническо отношение страни в Африка. Страната е дом за над 60 различни основни етнически групи, повечето от които изповядват традиционните религии. За съжаление независимостта не донесе мир в Южен Судан. Между 2013 и 2015 година гражданската война доведе разселването на 2,2 милиона души. През 2005 година президент на Южен Судан, тогава все още част от Судан, става Салва Кийр Маярдийт. Той заменя дългогодишния бунтовнически лидер Джон Гаранг, който губи живота си в катастрофа с хеликоптер. Кийр Маярдит е преизбран за президент чрез многопартийни избори през 2010 година.

Президентът на Южен Судан Салва Кийр Маярдит. Снимка: Wikimedia Commons

През юли 2011 година, когато Южен Судан става независима държава, той я оглавява официално. Само две години по-късно обаче, страната е погълната от гражданска война, след като Кийр уволнява целия си кабинет и обвинява вицепрезидента Риек Мачар в подбудителство на неуспешен преврат. Правителство и бунтовници се събират през 2014 година на мирни преговори в Етиопия. Под заплахата от санкции на ООН и за двете страни, през август 2015 година е подписано мирно споразумение. Мачар се завръща от изгнание и полага клетва като вицепрезидент в ново правителство на националното единство, но е уволнен няколко месеца по-късно след възобновяване на конфликта.

BBC проследява някои от най-важните дати, в историята на Южен Судан. През 1956 година Судан става независима държава, но южните щати са недоволни от липсата на автономия. Напрежението прераства в боеве, които продължават до 1972 година, когато на Юга е обещано известно самоуправление. През 1983 година въоръжената борба избухва отново, след като правителството на Судан отменя автономията. През 2011 година, след повече от 20 години партизанска война, отнела живота на най-малко 1,5 милиона души и довела до изселването на още повече от 4 милиона души, Южен Судан става независима държава. Разногласия със Судан заради богатия на петрол регион Абийе прерастват в боеве през 2012 година. През юни е постигнато поредно мирно споразумение, изградена е 10-километрова демилитаризирана зона около границата, което позволява на Южен Судан да възстанови износа на петрол. Нова гражданска война избухва през 2013 година, след като презинентът Салва Кийр Маярдийт обвинява своя заместник в опит за преврат. Над 2,2 милиона души са разселени, а сраженията водят до масов глад и поставят живота на хиляди в риск. През 2015 година воюващите страни подписват ново мирно споразумение, но конфликтът продължава да тлее.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар