В категории:Информации / Свят

Инфантата Кристина – оправдана, мъжът ѝ – зад решетките за 6 години

Сестрата на испанския крал Фелипе все пак ще трябва да плати глоба от 265 000 евро, реши съдът в Палма де Майорка по скандала за злоупотребите във фондацията Noos, извършени от съпруга на принцесата – Иняки Урдангарин

Иняки Урдангарин и инфанта Елена отиват на едно от съдебните заседания миналата година. Снимка: elpais
Иняки Урдангарин и инфанта Елена отиват на едно от съдебните заседания миналата година. Снимка: elpais

Съдът в Палма де Майорка, който разглеждаше нашумелия скандал за злоупотреби в ръководената от кралския зет и биш хандбалист Иняки Урдангарин фондация Noos, осъди обвиняемия на 6 години и 3 месеца затвор. Той бе признат за виновен в кражба и подправяне на документи и в пране на пари. Присъдата му можеше да е и по-тежка, като се има предвид, че прокуратурата настояваше за 20 години лишаване от свобода.

Същевременно съпругата на Урдангарин – инфанта Кристина, която е сестра на настоящия испански крал Фелипе Шести и стана първият член на кралската фамилия, изправен пред съда, бе оправдана като неосведомена и непричастна към аферите на мъжа ѝ. Все пак съдът я задължи да изплати глоба от 265 000 евро.

От инфанта Кристина бяха снети обвиненията, че е спомагала за легализацията на приходите на Урдангарин, харчени в общото им семейство, но остана обвинението, че не е платила данъци по тези приходи за 2007-2008 г.

Съпрузите не присъстваха в съдебната зала, когато бе прочетена присъдата. Още когато през 2011-та започна разследването по нашумелите злоупотреби в Noos, те се изнесоха от Испания. Дотогава живееха в къща в Барселона. Първоначално заминаха за САЩ, където Урдангарин бе поканен на работа. А после се прехвърлиха и установиха в Женева, Швейцария, където работа чрез испанската банка LaCaixa си намери принцесата – тя бе наета от тамошното представителство на Фондация „Ага Хан”. Там, в женевската къща, която наемат от три години, научиха и присъдите си, произнесени днес в Палма де Майорка.

В Женева Урдангарин не е работил, а се е намирал през всичкото това време като турист. За училището на четирите им деца е плащал крал Фелипе Шести, по същия начин, по който плаща и за обучението на децата на другата си сестра – разведената инфанта Елена.

Съдът започна да заседава по случая Noos в началото на 2016-та. По същото дело освен Урдангарин и инфанта Кристина обвиняеми бяха още 16 души. За шест месеца бяха изслушани около 300 свидетели.

Урдангарин бе обвинен, че оглавяваният от него спортен отдел на фондацията Noos, регистриран като нестопанска организация, печелел конкурси на регионалните власти за предоставяне на услуги по завишена тарифа, след което спечелените средства се превеждали на сметките на участниците в аферата.

По тази схема групата на обвиняемите си е присвоила 6,2 милиона евро от държавния бюджет, установха следователите. 2,5 милиона от тази сума са дошли от правителството на Балеарските острови, 3,5 милиона – от властите във Валенсия и 114 000 – от ръководството на Мадрид.

Инфантата Кристина бе заподозряна, че е участвала в прането на пари в качеството си на член на попечителския съвет към поделението на благотворителнта спортна фондация на Noos, а освен това и в качеството си на съсобственичка (заедно със съпруга й) на компанията по търговия с недвижимост Aizoon. Смята се, че Noos е прехвърляла в тази фирма едри суми пари, получени по незаконен път.

Прокуратурата не е издигала обвинения срещу инфанта Кристина. Присъда за нея изискваха активистите на антикорупционната обществена организация „Чисти ръце”.

Адвокатът на принцесата Пау Молин доказваше пред съда, че „всичко е контролирал Ундаргарин, доня Кристина е невинна”. Според защитника Aizoon е била създадена главно с цел да се осъществяват преводи на парите, спечелени от Урдангарин. Той е бил главният в схемата. А жена му само понякога по негово искане слагала подписа си под някакви документи.

Аферата Noos изплува пред обществеността през 2011-та, по време на дълбоката икономическа криза в страната. Авторитетът на кралската фамилия е сринат сериозно. Скоро бе поразен още по-тежко – след скандална африканска разходка на крал Хуан Карлос Първи за лов на слонове в Африка, която той отгоре на всичко се опита да скрие.

Силното обществено възмущение кара краля да абдикира и да предаде трона на сина си, който е коронаван като крал Фелипе Шести. Новият крал през 2015-та лишава сестра си Кристина от титлата херцокиня на Палма, а семейството ѝ повече не е канено на официални кралски прояви.

Този дворец в Лисабон, собственост на фондация "Ага Хан", вероятно скоро ще приюти инфанта Кристина и децата ѝ. Снимка: elpais
Този дворец в Лисабон, собственост на фондация „Ага Хан“, вероятно скоро ще приюти инфанта Кристина и децата ѝ. Снимка: elpais

Инфанта Кристина и до днес е убедена, че съпругът ѝ Иняки Урдангарин е бил нарочно „натопен” в аферата Noos и е наранена, че в този труден етап не е намерила очакваната опора в своето кралско семейство, а е била отблъсната. Особено висока стена има между нея и баща ѝ и брат ѝ. Тя сега поддържа връзка iамо с майка си – кралица София, и със сестра си – инфанта Елена.

Присъдата на Урдангарин ще бъде обжалвана, но ако той все пак отиде зад решетките, инфанта Кристина смята да се пренесе с децата им в Лисабон, където да се настани в дворец, предоставен ѝ от фондация „Ага Хан“, за да ѝ е по-лесно оттам да посещава мъжа си в испанския затвор. Личните отношения помежду им, разклатени в миналото от подозрения за изневери на хандбалиста, били укрепени от изпитанията, сочат техни близки, цитирани от испанския в. „Ел Паис”.

Оставете коментар