В категории:Африка / Информации / САЩ / Свят

Кенийската баба на Барак Обама остава под охрана

Край дома на 97-годишната Сара Обама в село Когело продължават 24 часа в денонощието да дежурят пазачи, въпреки че внукът ѝ сдаде властта във Вашингтон

Сара Обама
Сара Обама

Кения запазва държавната охрана на 97-годишната Сара Обама, баба на току-що сдалия властта във Вашингтон 44-ти президент на САЩ Барак Обама, съобщава кенийският вестник The Standart. Пазачите ще продължат да дежурят по 24 часа в денонощието около дома ѝ в село Когело, окръг Кисуму, разположено на 60 км. от град Кисуму – третия по големина в Кения.

Охраната бе въведена още през 2008-ма – веднага, след като Обама бе избран за държавен глава. Въпреки това никога не са липсвали любопитни, желаещи да се запознаят с бабата на прочулия се внук и да се снимат с нея.

Местните власти планират идната седмица да посетят Сара Обама и се поинтересуват как се чувства тя и как реагира на финала на президентския мандат на внука си.

Сара Обама е родена през 1920 г. и втора жена на дядо на бившия президент на САЩ. В мемоарите си Dreams from My Father Барак Обама пише за нея и разказва за срещата им през 1988 г., когато той посещава Кения. През януари 2009-та Сара Обама присъства на тържествената церемония във Вашингтон по встъпването в длъжност на внука ѝ. Двамата обаче общуват с преводач – нито Сара знае английски, нито Барак разбира нейния местен език луо.

Преди да се прочуе баба Сара търгувала на селския пазар с отгледани от нея плодове и зеленчуци, а домът ѝ нямал ни ограда, ни вода, ни ток. Животът ѝ се променя още през 2006-та, когато Барак Обама става сенатор от Илинойс – оттогава журналистите от местни и чужди медии не я оставят на мира и тиражират фотосесии с нея.

Днешната къща на Сара Обама
Днешната къща на Сара Обама

„Понякога ѝ се налагаше да прекарва целия ден, посрещайки гости и отговаряйки на журналистически въпроси. Тя нямаше време вече да наглежда животните и да се грижи за градината си, както по-рано,” обяснява синът ѝ Саид Обама. Още по-напрегнат става животът на бабата, когато внукът е избран за президент на САЩ. Именно тогава ѝ слагат и постоянната охрана.

„Барак е типичен син на Африка. Той има добро африканско сърце и открита душа. Той предразполага към себе си всички хора, независимо от цвета на кожата и националността им.” Така описва Сара Обама внука си в едно от многобройните си интервюта.

Можем да припомним, че Барак Обама е роден през 1961 г. в Хонолулу, столицата на щат Хаваи. Родителите му са бялата американка Стенли Ан Данхъм и кениецът Барак Хусейн Обама-старши. Те се развеждат през 1964 г. и бащата се връща в Кения, където загива в автомобилна катастрофа през 1982 г. За дядото на Барак Обама-младши е известно, че по време на борбата за независимост на Кения е бил хвърлен в затвора и изтезаван от британските колониални власти. Бабата на експрезидента по майчина линия – Мадрен Данхъм, почина от рак на 4 ноември м.г. на 85-годишна възраст в Хонолулу.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар