В категории:България / Пазар на труда

Обезщетенията за безработица вече се изплащат по нови правила, но несъвършенствата остават

В България често може да е по-лесно да си намериш работа, отколкото да получиш помощ като безработен

Повторно съкратените в рамките на 3 години получават около 150 лв. обезщетение независимо от осигурителните си доходи

(За промените, актуални през 2018 г. прочетете тук)

Промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които влязоха в сила от 1-ви януари, обвързват срока за получаване на обезщетения за безработица с осигурителният стаж, натрупан само след 2001 г., откогато 1% от доходите на работещите отиват във фонд „Безработица“ към НОИ. В резултат на това, вече са променени изискваните години стаж за изплащане на обезщетения в даден срок.

За получаване на обезщетение за безработица през максималния период от 1 година вече се изискват 12 години непрекъснат осигурителен стаж вместо досегашните 25. Новите правила не изглеждат така добре за останалите извън пазара на труда. Например при 5-годишен осигурителен стаж досега се получаваха обезщетения в продължение на 8 месеца, докато след промените този период е съкратен на 6 месеца. Все пак новата схема премахва някой абсурдни ситуации – досега работник с 24 години стаж получаваше обезщетение за 11 месеца, докато друг със стаж от 5 години – само за 3 месеца по-малко.

Период на изплащане на обезщетение

(месеци)

Необходим осигурителен стаж (години)
Досега От 1 януари 2017
4 До 3 До 3
6 3-5 3-6
8 5-10 6-9
10 15-20 9-12
12 Над 25 Над 12

Този парадокс в досегашната система идваше от стремежа да се ограничи до 1 година получаването на обезщетения за безработица, което е запазено и след промените. Остава и изискването за минимум 9 месеца осигурителен стаж, за да могат да се получават обезщетения. Така човек, който си е намерил работа, но бъде съкратен преди изтичането на този срок, не може да продължи да получава обезщетение от НОИ. Допълнителен ефект от това изискване е наличието на скрита безработица, след като мнозина просто не се регистрират в Бюро по труда, тъй като няма да получат нищо.

Въпреки настояванията на синдикатите за увеличение, през 2017 г. остава непроменено и минималното обезщетение за безработица от 7,20 лв./ден. Така с около 150 лева на месец остават работници, които по собствено желание или с тяхно съгласие са напуснали работното си място, както и онези, които остават без работа за втори път в последните 3 години. В това отношение работниците, които биват случайно съкратени, са приравнени с дисциплинарно уволнените. Останалите получават обезщетение в размер на 60% от средния си осигурителен доход в последните 24 месеца.

Ася Гонева, изпълнителен секретар на КНСБ, коментира пред Би Ти Ви, че при тези условия работник, осигуряващ се на 2000 лева заплата, лесно може да остане със 150 лева обезщетение. От синдиката настояват и размерът да не зависи от доходите в последните 2 години, а от този в момента на загуба на работа.

Освен чрез никакви или нищожни помощи, има и други начини да се насърчат хората да се върнат на пазара на труда – например, чрез устойчив ръст на доходите на работещите и подобрен достъп на осигурените до здравна грижа. В Румъния пък насърчават безработните да търсят работа като продължават да им изплащат 30% от определеното обезщетение за безработица за полагащия им се период, ако бъдат наети преди изтичането му.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар