Загуби от фалшиви лекарства оставиха 37 700 европейци без работа

Още 53 000 души от други, косвено свързани с фармацевтиката индустрии, също са без прехрана

С 10.2 млрд. евро е ощетена фармацевтичната индурстрия в страните от ЕС заради фалшиви лекарства, разкриват данни на Агенцията за интелектуална собственост на ЕС, цитирани от в. „Тагесшпигел“.

В Германия например загубите за фармацевтичния сектор са 1 млрд. евро, или 2.9% от общите приходи.

Фалшивите лекарства са вредни не само за здравето, но и за трудовата заетост
Фалшивите лекарства са вредни не само за здравето, но и за трудовата заетост

Медикаментите, чиито опаковки имитират официално регистрираните и лизензирани продукти, вредят не само на бюджетите на страните членки, но имат негативни последствия и върху пазара на труда в ЕС.

Около 37 700 работни места във фармацевтичния бранш са били закрити в резултат на загубите от фалшивите лекарства. Други 53 000 души също са останали без работа в сектори, които са извън фармацевтичната индустрия, но косвено са свързани с нея, сочат експертни данни.

Над 7000 германски работници са изгубили работата си, твърди в. „Тагесшпигел“. Изпълнителният директор на Агенцията за интелектуална собственост на ЕС Антонио Чампинос подчерта, че проучването е наблегнало върху икономическия ефект от фалшивите лекарства, а не върху това, по какъв начин влияят на здравето на потребителите.

(Още по темата прочетете в сайта po-zdravidnes.com)

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар