Ватиканът отказва да се блиндира срещу тероризма

Светият престол осъди убийството на френски свещеник от джихадисти, но без да спомене религиозната принадлежност на убийците. Папа Франциск смята отново да повтори призивите си за „отворени врати” на църквата и от световната среща на католическата младеж в Краков

 

Папа Франциск сред участници в Световните дни на католическата младеж в Краков
Папа Франциск сред участници в Световните дни на католическата младеж в Краков

Първото убийство на католически свещеник от двама терористи джихадисти, нападнали църквата в предградието Сен Етиен дю Рувре във френския град Руан, накара европейските медии отново да заговорят за заплахите срещу Ватикана и за междурелигиозния сблъсък.

Светият престол обаче реагира с много внимателно подбрани думи на убийството на 86-годишния свещеник Жак Амел. Говорителят на папа Франциск – Федерико Ломбарди, говори за „болка” от загубата на отчето, за „ужас от абсурдното насилие”, за „тотално осъждане на всякаква форма на омраза”, но никъде не спомена религията на нападателите, нито джихадисткия радикализъм.

Самият папа Франциск още от оглавяването си на Римокатолическата църква постоянно предупреждава за рисковете от „трета световна война на парче” и полага усилия за диалог с висшите духовни водачи на различните религии, за да поемат те определяща роля в борбата срещу фанатизма.

Малко след атаките в Париж през ноември 2015 г. – на 18 ноември с.г., от терористичната групировка Ислямска държава се заканиха, че ще „превземат” Рим и Ватикана, ще „забият  знамето” си на площада при базиликата „Св. Петър”, ще „съборят кръстовете им” и ще „поробят  жените им”… Всичко това предизвика италианското правителство да въведе извънредни мерки за сигурност, които още са в сила. В онези ноемврийски дни улиците на Вечния град опустяха заради страха на гражданите, че парижкият кошмар може да се повтори и там.

Още тогава Папа Франциск реагира категорично: „Няма да има блиндирани врати на църквата, не, всичко остава отворено!”

В подобен дух се очаква да бъде и обръщението на Светия престол към участниците в Световните дни на католическата младеж, които вече започнаха в Краков и ще продължат до 31 юли.

Междувременно се разбра, че полските сили за сигурност са арестували в град Лодз и са предали на съдебните инстанции иракски гражданин по обвинение в притежание на експлозиви. Макар първоначалните съобщения да сочеха за подозрения, че задържаният подготвя терористичен акт, полската прокуратура обяви, че не са намерени доказателства, които да позволят обвинение в такова престъпление. В хотелската му стая са открити само „следи от експлозиви”, недостатъчни за предизвикването на взрив. Подобни следи обаче били открити и по местата в Краков, където е пребивавал преди това 48-годишният иракчанин. Именно Краков посреща тези дни папата…

На иракчанина е наложен 2-месечен предварителен арест и вече тече следствие срещу него. Притежанието на експлозиви, за което е обвинен, само по себе си е престъпление срещу сигурността на държавата и по тази линия той може да получи присъда от 6 месеца до 8 години затвор.

След атентата в Ница и особено след серията нападения в германската провинция Бавария полските власти допълнително подсилиха мерките си за сигурност около голямото католическо събитие в Краков, за което се очакват стотици хиляди участници. Мобилизирани са над 40 000 служители на реда – както полицаи, така и пожарникари, членове на службата за охрана на правителството, граничари и т.н.

Временно е възстановен контролът по границите, който бе премахнат, след като Полша стана част от шенгенското пространство. Трансграничният трафик с Украйна и с руския анклав Калининград са преустановени.

Отказано е влизането в страната на около 200 души, макар че властите не уточняват какви са мотивите за това.

Под контрола на пожарникарите са поставени всички индустриални обекти, а също летището на Краков, откъдето ще пристигне и замине папата. Гарите и автобусните спирки, през които ще върви потокът на поклонниците, също са под засилени мерки за сигурност.

Полското правителство не разкрива колко ще струва охраната в Дните на католическата младеж, но в бюджета за 2016 г., гласуван през септември 2015, е предвиден резерв за тази цел в размер на близо 23 милиона евро.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар