Saitul ”Critic Atac” a implinit 6 ani, iar acest eveniment a fost sărbătorit modest – cu o discuție despre situația politică din țara
Vladimir Mitev
Probabil un bun fel de a sărbători ziua de naștere a unei medii este prin… discuție. Saitul românesc de stângă Critic Atac a implinit 6 ani și la 21 septembrie autorii de baza și cititorii interesați s-au întâlnit în art spațiul ODD în Orașul vechi din București.
Acolo au fost Costi Rogozanu, Florin Poenaru, Vasile Ernu și alți stângiști cu cunoștința și opinie despre politica, economia și sociologia din România. Vreo 20 oameni, așezați într-o elipsa, au discutat evenimentele actuale din viața politică românească – mai puțin de 3 luni înainte alegerile prezidențiale în decembrie.
După opiniile exprimate aparent în acest moment cea mai mare întrebare din România este legată cu așa-numită conducerea a tehnocraților. Premierul Dacian Cioloș, care a atrâs în cabinetul său oameni din biznes-ul și sectorul non-guvernamental, prezentați că opoziția a politicienilor tradiționale, are dorința de a sta în politica pe poziția de lider și după alegerile. În numele acestui scop deja se desfâșoară manevre diferite. Rolul important în ei poate să joace micul partid ”Uniunea ”Salvați România”” al lui Nicușor Dan, care este reprezentant societății civile după părerea susținatorilor sale.
Formațiunea a devenit faimoasă prin participarea sa în alegerile locale din București în iunie 2016, unde Dan a primit 30% din votul pentru primar. Politicienul de vârstă 47 ani reprezintă dorințele ale părții tănâre clasei de mijloc românesc – conducerea curată (necoruptă), orientarea pro-biznes și așa mai departe. În mod respectiv formațiunea lui se prezintă că una nouă și indepedentă – alternativa a status-quo-ului corupt.
Dar oamenii din Critic Atac văd partidul lui Dan exact că aparător status-quo-ului, împotrivă caruia el se luptă. Ironic, ei descrie partidul noul că ”partid antisistem care ține cu guvernul”. Dan a anunțat recent că ar șusține Cioloș pentru premier după alegerile și chiar în ziua intâlnirii de pe ODD a devenit clar că politcienul alternativ negociază cu miniștri din cabinetul tehnocraților pentru subscrierea lor în ”Uniunea ”Salvați România””.
”Situația politică e mai rea (pentru noi), vizavi de alegerile trecute” și ”N-are cu cine să votez” au fost unii dintre opiniile exprimate de la participanții în discuția. Ei au constatat că în politica românească lipsește politica și e greu să se înțeleagă care sunt contradicțiile adevărate în alegerile din decembrie.
Tema de tehnocrații și alternativa lor a provocat mai multe discuții. După opiniile exprimate cele doi partide mari – cel al liberaliilor și cel al socialdemocrațiilor, au ajutat creșterea tehnocrațiilor, care primesc legitimitatea de la lipsa ideilor și persoanelor în Partidul Social-Democrat și Partidul Național-Liberal. Mai mult, unii dintre miniștri al lui Victor Ponta în timpul conducerii lui (2012-2015) totodată au fost tehnocrați ca profil. Adică, e vorba de o tendința, care nu e numai ”dreaptă” sau ”stângă”, dar în general e un fenomenon care e caracteristic pentru politica românească de azi. El e legat cu idealizarea figurei expertului în timp ce noțiunea de ”politicienul” e discreditată.
Întâlnirea a atins și eforturile președintului Klaus Iohannis să-și creeze quazi-partid palatului ”Cotroceni”. Pe o parte germanul etnic joacă cu liberalii, care l-au nominat pentru șef de stat în 2014. Pe altă parte el a inființat comisia prezidențială împreună cu unii dintre experții respectați din establishment-ul de politica ecnomică, de politica externă și de biznes, care să ajute definirii unui proiect de țara național. Unele dintre persoanele în această comisia, și poate chiar și tot dintre ei sunt văzute de la susținătorii Critic Atac ca reincarnarea status-quo-ului pro-piața în țara.
Regrupării similare lua loc și în jur de Partidul Social-Democrat, care are partid client cu eticheta liberală – acela a premierului trecut Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE). Dar tot PSD încearcă să joacă și cu o formațiune naționalistă. Cautarea alternativei a status-quo-ului în naționalismul provoacă interpretării că România poate să se mișca pe drumul Poloniei lui Kaczynski și Hungaria lui Orban.
În sfârșitul întâlnirii tema convorbirii au fost dimensiunile diferite ale capitalului din România. Participanții au încercat să defineze contradicțiile ale alegerilor și baza socială a așa-numitor noi partide – cea a lui Nicușor Dan și a unor formațiune-candidați pentru votul naționalist. Analizele au cautat răspunsuri în contradicția intre capitalul național și cel strâin în țara. Ei de asemenea și colaborează. De exemplu, un bărbat tânăr a povestit cum companiile care vor să exporteze afară României se orientează către contacți cu firmele globale din țara pentru a folosi canelele lor internaționale. Rezultatul e că România realizează mai mult de 50 de miliarde euro export anual, dar el e făcut în mare măsură de la companiile strâini din țara.
Întâlnirea de pe ODD a arătat că Critic Atac pe definiție e comunitatea oamenilor care caut alternativă. Ei poate să nu fie în cantiate suficient pentru a intra în parlament, dar în schimb au capabilitatea de a face analiz critic. Din această cauza media e importantă pentru fiecare om, care vrea să înțelege ce se întâmplă din România.