В категории:България

Асансьор пропадна 7 метра в родилно отделение във Варна

Съоръжението отдавна плачеше за смяна. Бременните жени го ползваха, защото нямаха друга алтернатива. ,,Барикада“ алармира за подобни проблеми през октомври, но мерки не бяха взети

Старата сграда, в която се случи инцидентът. Снимка: интернет страница на болница „Света Ана“-Варна

Ужасен инцидент с асансьор се случи днес следобед във варненската болница ,,Света Ана“. 40-годишното съоръжение пропадна между етажите. Жертви, за щастие, няма. Шест от осемте пътуващи са с наранявания, като две жени са по-сериозно пострадали.

Асансьорът се намира в старата сграда на болницата, където са помещават няколко отделения, включително родилното. На изричното запитване на журналистите от болницата отговориха, че бременна жена или родилка не са пътували, което е истинско чудо.

Шефът на болницата Красимир Петров описа инцидента така: Асансьорът тръгва от първия етаж, достига до към втория, но пропада и лети 6-7 метра надолу. Спира се някъде около нивото на мазето. Извиканите полицаи и пожарникари започват да вадят хората. Накрая остава жена, и малко преди да бъде извадена, асансьорът тръгва обратно и се спира на четвъртия етаж. В резултат на всичко това 45-годишна жена е с пукнат прешлен, а 52-годишна е с изкълчени коленни стави. Двама от осемте пътуващи са били пациенти, а останалите – придружители.

Според Петров, най-вероятната причина за инцидента е претоварване. Асансьорът бил с капацитет за петима души. Предполага се, че се е счупило подемното му устройство. Подемното съоръжение е произведено през далечната 1979 година. Сертифицирането на асансьорите се извършва един път в годината, на злополучния то е извършено през месец май.

Голяма част от сградния фонд на ,,Света Ана“ е стар и занемарен. Петров заяви, че непрекъснато се правят ремонти, включително на родилното отделение, но някои неща не били пипани от доста години. За подновяване на асансьорите пък били нужни много пари.

Всъщност истината е, че асансьорът, с който се случи произшествието, от много години се нуждае от подмяна. Пътуването с него е истински ужас. Когато работи, родилките постоянно са в стрес – скърца, клати се, личи, че е ненадежден… Не сигнализира при претоварване. Поне през половината време е повреден. Още по-странно е, че това на практика е единственият асансьор за бременните жени и другите пациенти на отделенията. Затова и те бяха принудени да го ползват. Другата възможност е използването настаро стръмно стълбище, което на вид е от Втората световна война. В сградата има и вътрешен асансьор, но той е още по-допотопен и не е предназначен за пациенти.

Любопитна подробност е, че шефът Красимир Петров е силният човек в болницата вече доста години. Той бе депутат от ГЕРБ и дърпа конците приблизително откакто партията на Борисов взе властта в страната. Със сигурност той или подчинението му следваше отдавна да забележат какво представлява асансьорът.

За инцидента алармира и варненската районна прокуратура. Съобщението ѝ съдържаше една странност – пишеше за пропадане от 60 сантиметра. Отделно от това асансьорът бе посочен като ,,товарен“. Твърде е възможно по документи наистина да е товарен, което показва още веднъж какво точно съоръжение са били принудени да ползват бременните жени.

През октомври ,,Барикада“ информира за подобни проблеми с асансьорите в другата голяма варненска болница ,,Света Марина“. Мерки не бяха взети, едва ли и някой е очаквал. Както се казва – продължаваме напред!

 

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар