В категории:Свят

„Ние сме едно” – палестинските християни и мюсюлмани са обединени срещу решението на Тръмп за Йерусалим

Решението на щатския президент да признае Йерусалим за столица на Израел не отразява сложната реалност в града, който е свещено място за три религии

Базилика „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Източник: https://pixabay.com/

По-малко от час след като президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще признае Йерусалим за столица на Израел, палестинци изразиха протеста си като изгасиха светлината на коледната елха пред църквата „Рождество Христово” във Витлеем.

Това бе напомняне, че макар новинарските заглавия да се фокусират върху призивите на ислямистите за бунт срещу решението на Тръмп, този ход на щатския президент предизвиква дълбоко възмущение и сред малката общност на палестинските християни, пише Reuters.

Излизайки от неделната служба в неговата асирийска католическа църква в Йерусалим, Фредерик Хазо обвинява Тръмп, че „въвлича света в беди” и призовава президента на САЩ да отмени решението си. „Ние сме обедини – християни, мюсюлмани, ние сме едно”, заявява Хазо, 59-годишен палестински музикант, докато стои насред уличка в Стария град, пълна с магазини за религиозни дрънкулки.

Той е разочарован от политиката, но същевременно е убеден, че деликатният баланс между трите религии в свещения град ще надделее. „Това е свещено място. Бог пази всички ни. Ние в Йерусалим сме закриляни от неговите ангели”, заявява Хазо.

Християните съставляват едва около един процент от палестинското население в Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим, но имат по-голямо влияние в политиката на местно и национално ниво.

През юли Хазо е протестирал заедно с мюсюлманите срещу решението на израелските власти да инсталират скенери в близост до джамията Ал-Акса – третият най-свещен обект в исляма. След няколко дни на кървави сблъсъци, израелските сили за сигурност премахват скенерите.

Призивите за религиозно единство зад стените на Йерусалим обаче контрастират с по-разделените гласове, които се чуват отвън. След изявлението на Тръмп папа Франциск призова статуквото в града да бъде уважавано. Епископалната църква в САЩ предупреди, че решението на Тръмп „ може да има дълбоки последствия за мирния процес и бъдещето на двудържавното решение”.

Тръмп обаче получава силна подкрепа както от изключително силните израелски лобита, така и от евангелистите, които имат значително политическо влияние в САЩ. По време на предизборната кампания Тръмп се обгради със съветници-евангелисти, а на самите избори бе абсолютен фаворит сред белите избиратели евангелисти. „Ние вярваме в Библията, вярваме, че това е библейска земя и че Йерусалим е столица на Израел още от времената на крал Давид. Така че когато нашият президент се изправи и го обяви, това ни накара да се почувстваме изключително горди и уважени”, заявява Майк Евънс, който бе част от евангелистка делегация, срещнала се с Тръмп в понеделник.

Според палестинския касиер в супермаркет Мохамед ал-Хава обаче думите на Тръмп и логиката зад тях игнорират по-сложната реалност в самия град. „Хората от всички вери в Йерусалим са обединени в молитвите, дори да са разделени от политиката”, заявява пред Reuters 33-годишният палестинец. „Християни, евреи и мюсюлмани живеят в града заедно. Единственият проблем между тях е политиката. Правителствата искат да правят войни”, добавя той.

„Това е моят град – моята кръв, моят живот”, добавя 70-годишен палестинец, вървящ през претъпкания с поклонници двор на църквата „Възкресение Христово” в Йерусалим.  Църквата, която според вярванията на християните се намира на мястото, където е разпнат Христос, е натъпкана в малкото парче земя, в което са намират и комплекса Ал-Акса и Западната стена на Йерусалим.

„Мога да ходя до църквата и където и да е другаде в Йерусалим, и нито Тръмп, нито Нетаняху могат да ме спрат”, добавя мъж, който се представя само като „йерусалимец”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар