В категории:Африка / Свят

„Амнести”: Страните от ЕС са съучастници в жестокостите в Либия

Правозащитната организация твърди, че финансираната от Европейският съюз либийската система за ограничаване на миграцията редовно си сътрудничи с въоръжени групировки и трафиканти на хора

Мигрантите в Либия са държани безсрочно в претъпкани центрове за задържане, където малтретирането е систематично. Снимка: http://www.un.org

Европейски правителства са съзнателни съучастници в изтезанията и експлоатацията на хиляди мигранти и бежанци от страна на либийската брегова охрана и ръководителите на лагерите за задържане в страната, твърди Amnesty International.

В опит да ограничи потока на хора през Средиземноморието, ЕС финансира система, която редовно действа съвместно с въоръжени групировки и трафиканти, за да „прави пари от човешкото страдание”, твърди нов доклад на правозащитната организация.

В резултат на осигуряването на кораби, обучение и финансиране за либийската брегова охрана от страна на ЕС и Италия, броят на пристигащите в Италия мигранти е спаднал с 67% в периода юни-ноември спрямо същия период на 2016 г. Смъртните случаи в морето са намалели пропорционално, отбелязва Guardian.

Amnesty обаче изтъква, че бреговата охрана и хората в чиито ръце се оказват бежанците, мигрантите и търсещите убежище, често работят съвместно с криминални банди и въоръжени милиции. Според правозащитната организация между бреговата охрана и трафикантите на хора има споразумения, като лодки с определени обозначения биват оставяни да преминат свободно през либийски води. Знае се и за случаи, при които бреговата охрана е ескортирала лодки в международни води.

Тези, които биват хванати по пътя си към Европа биват пращани в лагери, управлявани от Либийския генерален директорат за борба с нелегалната миграция. В тези лагери изтезанията с цел извличане на пари са почти рутинни, заявява Amnesty.

Човек от Гамбия, който е бил задържан в продължение на три месеца, казва пред организацията, че е бил бит и държан гладен в лагера. „Те ме пребиваха с гумен маркуч, защото искаха да им дам пари, за да ме освободят. Обаждат се на семейството ти докато те бият, за да искат да им пратят пари”, разказва той.

След интервюта с бежанци и мигранти, както и срещи с официални лица от либийските власти и други запознати с нарушенията, Amnesty твърди, че вече разполага с достатъчно доказателства да изправи лидерите на държави от ЕС пред международния съд заради неспазване на задълженията им за опазване на човешките права.

„Ще ни видите в съда. Стотици хиляди бежанци и мигранти са хванати в капан в Либия и са оставени на милостта на властите, въоръжените групировки и трафикантите, които изглежда често работят заедно, за да извличат финансови печалби. Десетки хиляди хора са държани безсрочно в претъпкани лагери, където са обект на систематичен тормоз”, заявява Джон Далхюйсен, директор на Amnesty за Европа. „Европейските правителства не само са напълно осведомени за нарушенията – като активно подкрепят либийските власти, те са се превърнали в съучастник в тези престъпления”, добавя той.

Основни мигрантски пътища към Европа и брой на пристигналите по море мигранти в страните от ЕС през 2017 г. Източник: Guardian

В момента до 20 хил. души биват държани в това, което правозащитната организация нарича „Тъмна мрежа на съучастничество” – претъпкани, нехигиенични центрове за задържане, често контролирани от въоръжени групировки или престъпни организации.

Докладът на Amnesty идва след скорошните разкрития на западни медии, че в Либия процъфтява търговията с роби, чиито жертви са основно африканските мигранти, търсещи път към Европа.  През миналия месец френският президент Емануел Макрон, чиято държава е изиграла основна роля за сегашното състояние на Либия, окачестви ставащото в с мигрантите там като престъпление срещу човечеството”. Той също така заяви, че ЕС и Африканския съюз ще предприемат „конкретни военни действия на терен, за да разрушат тези мрежи”.

През март бе публикуван доклад на независима комисия във Великобритания за ролята на Лондон в програмата за повишаване на капацитета на либийската брегова охрана. В него се посочва, че тази програма „вкарва мигрантите в една система, която води до безразборно и безсрочно задържане и която отрича правото на убежище за бежанците”. Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал-Хюсеин описва страданията на мигрантите в Либийските лагери като „оскърбление за съвестта на човечеството”.

Amnesty твърди ,че страни членки на ЕС „не могат с основание да твърдят, че не са наясно с тежките нарушения, извършвани от някои от официалните либийски лица и агентите на бреговата охрана, с които толкова усърдно си сътрудничат”. Брюксел е обвинен в това, че не е осигурил необходимите механизми за защита на човешките права и гаранции от либийските власти.

„Липсата на какъвто и да е правен надзор на процеса по задържане и почти пълната безнаказаност за действията на служителите са способствали за  институционализиране на изтезанията и други форми на малтретиране в центровете за задържане”, се казва в доклада.

По-рано тази година британската телевизия BBC направи репортаж от един от тези центрове за задържане в Либия. Задържаните там описват условията като „адски” и „по-лоши дори от затвор” заради насилието и тормоза.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар